Traže zaštitu: Prevareni žiranti pisali Vladi RS i ministru pravde

Smatrajući da će vanredna situacija u Republici Srpskoj dodatno se odraziti na populaciju “6 žiranata”, u ime 200.000 svojih članova pisali su iz Udruženja prevarenih žiranata Vladi RS i Ministarstvu pravde.

U pismu, koje je u posjedu našeg portala, iznesene su tvrdnje da je unazad dvije decenije, koliko traje njihova agonija, direktno od posljedica stresa umrlo 40 onih, na čije ime su, na razne prevarantske načine, podignuti milionski krediti.

- Sve ovo će se tek odraziti i na žirante i tek će nastupiti problemi, kada zbog trenutne i predstojeće krize u svijetu izazvane pandemijom virusa Covid 19, nastupi očekivana i najavljena recesija u cijelom svijetu. Imamo dokaze i pouzdane informacije da su date instrukcije sudovima da u sudskim procesima proziv prevarenih žirana sudije štite banke i da presuđuju na štetu žiranata. Obratili smo se ministru Antonu Kasipoviću i zatjevali da javno upozori sudije da izvode dokaze i donose presude korišćenjem odgovarajućeg, a ne pogrešnog zakona, da se ponište sve nezakonite presude i obnove postupci – izjavio je za naš portal Mika Nikić, član Upravnog odbora Udruženja, inače doktor ekonomskih nauka i cijenjeni stručnjak u oblasti upravljanja javnim finansijama i ekonomski ekspert.

On kaže da su posebno zahtjevali da se obaveza oslobode žiranti Bobar, Balkan IB i Banke Srpske, odnosno propalih banaka.

- Nisu one propale zbog žiranata, već korisnika kredita. Tako su postupili i u Hrvatskoj, a kod nas za sve ovo što se dešava 10.000 prevarenih žiranata za podignute kredite u tim bankama nema odgovornosti ni za one koji su kredite podigli, ni sudije ni tužioce – kaže Nikić.

Lj.Đurić