Smanjite režije: Nekoliko trikova da vam račun za struju dođe duplo manji

Najlakši način za očuvanje klime je smanjenje temperature hlađenja. Samo jedan stepen štedi do 3% energije. Isto tako, ako se rublje pere na 40 umjesto 60 stepeni, potrošićete pola količine struje. Osim toga, isključite pećnicu ili štednjak nekoliko minuta prije završetka pripreme hrane, jer će se i dalje kuhati i peći neko vrijeme dok se uređaj ne ohladi.

Možete uštedjeti čak i ako smanjite broj stvari koje peglate. Vjerovatno ne želite hodati pogužvan, ali zapravo nije potrebno peglati posteljinu, kuhinjske krpe ili ručnike.

Hladnjak i zamrzivač takođe troše mnogo struje, jer stalno rade. Iako ih ne možete isključiti, možete je spremiti ako malo smanjite temperaturu hlađenja.

I štednja energije ili LED žarulje troše do 80% manje struje od običnih, a traju i po deset puta duže.

U nastavku pročitajte kako dobiti račun za struju dvostruko niži nego prije.

- Kad god možete, pripremajte obroke za dva, tri dana. Potrošnja energije nije ista kada uključite štednjak svaki ili svaki treći dan.

- Isključite iz utičnice Ne ostavljajte uređaje na čekanju, ali ih isključite iz napajanja. Na primjer, TV i dalje troši oko 24% energije iako je isključen. Procjenjuje se da oko 6% električne energije u domaćinstvima ide u uređaje koji su u stanju pripravnosti.

- Pazite na temperaturu. Uvjerite se da se vrata hladnjaka ne otvaraju predugo, jer će inače morati ponovno hladiti unutrašnjost, što se ne može učiniti bez dodatne energije.

- Hladnjak na hladnoći. Stavite hladnjak na najhladnije mjesto u stanu / kući. Pazite da ne izlažete suncu.

- Hladni prostor rezultira manjom potrošnjom energije, jer svaki stepen manje od hladnjaka znači i smanjenje potrošnje energije do 6 posto.