Paprika ajvaruša “zlatna koka” za ratare

Crvena paprika, popularna ajvaruša, mogla bi biti “zlatna koka” malim poljoprivrednim proizvođačima s područja dobojske regije zato što je velika potražnja za tim povrćem.

“U posljednje vrijeme velika je potražnja iz zemalja okruženja, u prvom redu iz Hrvatske, za crvenom paprikom, u neograničenim količinama, i većina naših poljoprivrednih proizvođača i neka udruženja su se preorijentisali na proizvodnju te crvene paprike, ajvaruše”, kaže Dragiša Marković, šef Područne jedinice resornog ministarstva za pružanje stručnih usluga u poljoprivredi, pišu Nezavisne.

Zasad o uzgoju ajvaruše ne razmišljaju poljoprivrednici iz Stanara i Obudovca, koje smo sreli na predavanju o razvoju klastera u poljoprivredi kao obliku udruživanja proizvođača, ali kažu da imaju na umu neke druge kulture koje se uzgajaju u zatvorenim prostorima, a koje bi takođe trebalo da im donesu profit.

“Predstavićemo jedan biznis plan te proizvodnje paradajza i krastavca salatara. Želimo da povećamo broj povrtara koji će raditi plasteničku proizvodnju. Naša povrtarska roba jedino ide po pijacama u gradovima u okruženju”, kazao je Milan Nikolić, predstavnik Udruženja poljoprivrednika “Posavina” iz Obudovca.

Mihajlo Gavrić, predsjednik Udruženja poljoprivrednika iz Stanara, rekao je da planiraju preradu jagoda, da je suše i ponude konditorskoj industriji.

Malim proizvođačima je teško dospjeti na veliko tržište, poručuju iz resornog ministarstva, zato je potrebno da se udruže u klaster i tako dođu do perspektivne proizvodnje koja će im donijeti siguran profit.

Posredstvom IFA projekta, koji je dogovorila Vlada RS, a koji se realizuje kroz Jedinicu za koordinaciju poljoprivrednih projekata u okviru resornog ministarstva, u RS se planira formiranje sedam regionalnih klastera.

“Mi ćemo nove proizvođače i one koji žele da prošire proizvodnju podržati plastenicima od 200 kvadrata, a oni koji već imaju zasnovanu proizvodnju dobiće jedan start-up paket u reprometarijalu u toj proizvodnji”, izjavio je Dragan Vučković, menadžer projekta razvoja konkurentnosti u ruralnom području.