Nestanak dokaza u slučaju “Dragičević” teža povreda radne dužnosti

MUP Republike Srpske nakon sprovedenog postupka proglasio je disciplinski odgovornim kriminalističkog tehničara Policijske uprave Banjaluka Zorana Bošnjaka (44) zbog teže povrede radne dužnosti u slučaju uništavanja dokaza uzetih sa tijela ubijenog Davida Dragičevića, saznaje Srpskainfo.

Bošnjak je disciplinski sankcionisan, jer nije nadzirao rad svog kolege Mikice Marijanca (55) u slučaju nestanka dokaza, odnosno bokserica uzetih sa tijela ubijenog Davida Dragičevića.

Damir Alagić, advokat Bošnjaka, izjavio je da je njegov branjenik prije odlaska na godišnji odmor sačinio spisak na kojem su bili upisani svi predmeti skinuti sa tijela Davida Dragičevića, nakon čega je taj spisak predao nadležnom inspektoru. Dio predmeta koji su bili suvi predati su inspektoru, a dio je poslat na sušenje.

– U tom prvom spisku, osim detaljno navedenih predmeta, bilo je i 180 maraka. Nakon toga Bošnjak je otišao na godišnji odmor, a po povratku sačinjen je novi spisak, ali među dokazima nije bilo bokserica Davida Dragičevića – objasnio je Alagić.

Bošnjak se zajedno s kolegom, takođe kriminalističkim inspektorom Mikicom Marijancem, ovih dana treba pojaviti i u sudnici Osnovnog suda Banjaluka, ali suđenje još nije zakazano.

Predmet na čekanju

Datum početka prvog suđenja povezanog sa slučajem ubistva Davida Dragevića, mladića iz Banjaluke, trebalo je biti zakazano prije nekoliko dana, ali ovaj predmet je i dalje na čekanju, iz nepoznatih razloga.

Na optuženičkoj klupi su dvojica kriminalističkih tehničara, koje banjalučko tužilaštvo tereti za krivično djelo “sprečavanje dokazivanja” u istrazi ubistva Dragičevića.

Podsjetimo, Marijanac i Bošnjak su se još u decembru prošle godine, odnosno januaru ove godine u banjalučkom Osnovnom sudu izjasnili da nisu krivi za djelo koje im je optužnicom stavljeno na teret.

Bacili bokserice

Okružno javno tužilaštvo Banjaluka je još početkom septembra prošle godine podiglo optužnicu protiv Bošnjaka i Marijanca. Prema optužnici, Marijanac i Bošnjak, obojica kriminalistički tehničari, bacili su bokserice koje su 25. marta prošle godine, nakon obdukcije tijela ubijenog mladića, prebačene u depozit Policijske uprave Banjaluka, odnosno u prostoriju za sušenje predmeta.

– Dakle, u namjeri da spriječe ili otežaju dokazivanje uništili su predmet koji služi kao dokaz, čime su počinili krivično djelo “sprečavanje dokazivanja” – navodi se u optužnici.

U skladu s Krivičnim zakonikom RS, za sprečavanje dokazivanja može se izreći maksimalna kazna od tri godine zatvora.

Iako su i tokom saslušanja u istrazi prebacivali odgovornost s jednih na druge, pa su tehničari navodili da je inspektor bio taj koji je rekao da donji veš ne treba i da se baci, nije jasno ko je na kraju bacio materijalni dokaz.

Tagovi: