Izbačena s Foruma dijaspore u Banjaluci zbog svađe sa vladikom

Potpredsjednica Centralnog savjeta Srba u Njemačkoj Slavica Kintero Marone izbačena je u petak sa Foruma dijaspore u Banjaluci pod obrazloženjem da nije dobrodošla zbog svog neprimjerenog ponašanja.

Slavica, koja je u Banjaluku došla u četvrtak na poziv Vlade Republike Srpske kako bi učestvovala u radu Foruma dijaspore, koji je tokom dva dana okupio preko 200 učesnika iz više od 30 zemalja, kazala je za Srpskainfo da je za njeno izbacivanje sa skupa kriv verbalni „okršaj“ sa bivšim episkopom zahumsko-hercegovačkim i primorskim Grigorijem.

Ona pojašnjava da je vladika Grigorije, koji već godinu dana vodi eparhiju frankfurtsku i cijele Njemačke, u četvrtak uveče bio jedan od panelista na temu očuvanja kulture i tradicije Srba. Tom prilikom je govorio o svom radu u Njemačkoj i svom viđenju Srba u toj zemlji.

– Bilo je nekog govora da bi on trebao pisati neki priručnik pravoslavnog ponašanja za nas Srbe i omladinu u Njemačkoj, što je mene na neki način izrevoltiralo. Srbi su već duže vrijeme ogorčeni radom vladike Grigorija u Njemačkoj zbog njegovog ponašanja – priča nam Slavica.

Vladika „izbacivač“

Ona pojašnjava da je razlog za to činjenica da je vladika Grigorije ubrzo po svom dolasku u Njemačku izbacio 6 srpskih kulturno-umjetničkih društava iz njihovih prostorija u kojima su vježbali folklor i družili se, a koje su bile smještene u crkvenom krugu u Minhenu.

Slavica ističe da se u tih 6 kulturno-umjetničkih društava nalazi veliki broj srpske djece i omladine, čiji su roditelji i djedovi izgradili crkve i crkvene domove u Njemačkoj i svojim matičnim zemljama.

– Sve su to izgradili svojim novcem i dođe novi vladika i izbaci ih napolje. Omladina u Njemačkoj ga zbog toga sada zove „vladika izbacivač“. Vladika Grigorije to nije pomenuo na panelu, ali ja nisam mogla da prećutim tu činjenicu pa sam ustala i uzela riječ, iako mi ona nije data. Rekla sam da od vladike očekujem ljubav, koja izgleda tako da voli srpski narod sa kojim je u Njemačkoj. Kazala sam da očekujem od njega da ispravi grešku zbog masovnog izbacivanja srpskih kulturno-umjetničkih društava iz prostorija crkve – ističe Slavica.

“Srpska djeca nisu nevaspitana”

Ona dodaje da je svjesna da je uzela riječ mimo reda, ali da je bila svjesna da će teško drugačije dobiti priliku da nešto kaže.

Slavica ističe da su srpska djeca i omladina u Njemačkoj njen ponos jer oni predstavljaju srpsko potomstvo i buduće generacije Srba, te da ih treba vezati za maticu, a ne izbacivati iz crkve. Dodaje da Grigorije nije prvi vladika koji je tako nešto napravio, te da je prosto morala odreagovati.

– Vladika Grigorije se nadovezao na moje riječi i rekao da su naša djeca u Njemačkoj nevaspitana. Kazao je da naša djeca imaju vrijednosti „Pinka“ i da u dvorištu crkve prave roštiljijade. Ustala sam ponovo i rekla mu „sram vas bilo“ – pojašnjava Slavica.

Ona ističe da je očekivala da će je organizatori nakon ovoga prekoriti i zamoliti da se više ne uzima riječ mimo ikakvog reda.

Šok na ulazu u zgradu Vlade Srpske

Međutim, kako kaže Slavica, u četvrtak joj se niko nije obratio i nakon što je završen panel otišla je u hotel u kojem je bila smještena. Šok je doživjela dan kasnije kada je ujutro došla pred Vladu Republike Srpske i pokušala da uđe na skup.

– Na ulazu su me dočekali ljudi iz organizacije i rekli da mi oduzimaju akreditaciju i da ne mogu prisustvovati panelu zbog mog neprimjernog ponašanja. Kazali su da sam povrijedila rad panela i da nije poželjno da prisustvujem daljem radu Foruma. Dodali su da mogu ostati u hotelu ali da mi se oduzima pravo prisustva – ističe Slavica.

Ona dalje navodi da je pokušala da ih zamoli da je ipak puste pod uslovom da se više ne javlja za riječ i da se ako treba izvine vladiki Grigoriju, ali nisu imali sluha za njenu molbu.

Slavica kaže da ju je taj potez jako povrijedio jer nije očekivala da će je neko izbaciti sa skupa jer njene kritike nisu bile upućene Vladi Republike Srpske niti predstavnicima dijaspore, već isključivo vladiki Grigoriju.

Narod gradio crkvu

Naša sagovornica ističe da ne dozvoljava nikome da vrijeđa djecu i omladinu u Njemačkoj, posebno ako se uzme u obzir činjenica da čak i vlada te zemlje kaže da su Srbi rangirani kao treći najbolji stranci u zemlji.

– Zašto bi jedan vladika rekao da smo mi nevaspitani divljaci – upitala je Slavica.

Ona kaže da su udruženja koja je vladika Grigorije izbacio iz njhovih prostorija poznata po svojoj humanosti i spremnosti da pomognu Srbima u matici. Kao primjer navodi da su ta udruženja bili organizatori humanitarnog koncerta u Minhenu za djevojčice iz Republike Srpske i Srbije koje su oboljele od Laforine bolesti. Riječ je o sestrama Gajić iz Banjaluke i Ljubice Blečić iz Beograda.

– Tako da su ta naša djeca svojim koncertom pokazali pravoslavnu ljubav u praksi, a onda dožive izbacivanje od strane vladike. Jeste to svojina SPC, ali je i narodna, jer je građena njihovim parama – kategorična je Slavica, koja već 25 godina živi u Visbadenu u Njemačkoj i isto toliko godina je posvećena srpskoj dijaspori.

Očuvanje srpske tradicije i kulture

Slavica, koja je posvećena očuvanju srpske kulture, tradicije i identiteta, ima i svoju organizaciju pod nazivom „Balkan artist“, koja je članica Centralnog savjeta Srba u Njemačkoj.

Ovaj Savjet okuplja oko 40 srpskih organizacija u Njemačkoj, i jedini je koji predstavlja Srbe u njemačkom parlamentu – Bundestagu i vladi.

Slavica ističe da u Njemačkoj trenutno živi oko 820.000 građana srpskog porijekla. S obzirom na ubrzani odliv stanovništva iz Srpske i Srbije u posljednje vrijeme, vjeruje da će taj broj u Njemačkoj uskoro dosegnuti milion.

“Narušavala tok diskusije”

Iz organizacionog odbrora Foruma dijaspore u Banjaluci kratko su potvrdili za Srpskainfo da je Slavici u petak ujutro oduzeta akreditacija i zabranjeno dalje učešće na skupu. Naveli su da to nema nikakve veze zbog onoga što se desilo između nje i vladike Grigorija, već zbog neprimjerenog ponašanja.

– Imali smo žalbe i pritužbe drugih učesnika panela na njeno ponašanje, jer je narušavala tok diskusije – naveli su kratko, piše Srpskainfo.