Samo navalite: Tri dobra razloga za konzumiranje crne čokolade

Iako ljekari često savjetuju da se čokolada izbaci iz upotrebe navodeći je kao uzrok gojaznosti, lošeg tena, opstipacije, cisti u dojkama, stručnjaci su došli do zaključaka da je crna čokalada korisna za ljudski organizam, prenijeli su francuski mediji.

Kako navode britanski i američki stručnjaci, postoje tri razloga za konzumiranje crne čokolade - zaštićenost od stresa, smanjen rizik od infarkta i brže sagorijevanje masnih naslaga.

Osobe koje konzumiraju crnu čokoladu zaštićenije su od stresa kojim je organizam izložen tokom fizičkog napora.

Količinu čokolade treba, ipak, ograničiti na maksimum 100 grama i to one koja sadrži najmanje 70 odsto kakaa, i poželjno ju je uzeti dva sata prije početka bavljenja sportom, upozoravaju stručnjaci.

Čokolada smanjuje rizik od infarkta miokarda. Šanse za dobijanje infarkta smanjuju se u pojedinim slučajevima čak za 57 odsto jer nekoliko kockica crne čokolade dnevno ima isti efekat kao i aspirin koji se uzima radi smanjenja koagulacije krvi i rizika od zapušenja arterija.

Ljekovitost crne čokolade potiče od prisustva flanovoida, antioksidanata koji ograničavaju rizik od formiranja zadebljanja na krvnim sudovima.

Uz to crna čokalada dovodi do mršavljenja, jer ona sadrži teobromin i kofein, materije koje pomažu u sagorijevanju masnih naslaga.

Kofein je dobar stimulans prikom upražnjavanja sporta jer pomaže da masne materije dva puta brže sagorijevaju.

Ali, čokoladna dijeta još uvijek ne postoji, i zato oprezno, upozoravaju stručnjaci, dve do tri štangle dnevno sasvim je dovoljno.

Tagovi: