Svečana akademija povodom 100 godina postojanja FK "Borac"

Svečana akademija povodom 100 godina postojanja Fudbalskog kluba "Borac" iz Šamca održana je sinoć u ovom mjestu, gdje su podijeljena priznanja najboljim fudbalerima, veteranima i institucijama.

Načelnik opštine Šamac Đorđe Miličević je rekao da je Svečana akademija i „Crno- bijelo veče“ kruna svih dešavanja i obilježavanja 100 godina postojanja FK“Borac“ Šamac.

„Ovo je prvih 100 godina Borca, i mnogo je ljudi zaslužno koji su igrali i podržavali klub. Klub je preživio četiri države, tri puta mjenjao ime, prošlo je na desetine trenera i 100 igrača. Zaista zaslužuje da bude sinonim za grad Šamac. Igrati za Borac danas, igrati za Borac juče ili sutra znači igrati za ovaj grad - opštinu. Cijeli mjesec juni i godina je u znaku obilježavanja jubileja“ rekao je Miličević.

On je dodao da je osim opštine Šamac koja je obezbijedila finansijska sredstva za ovu manifestaciju značajan doprinos i podršku dalo Ministarstvo porodice i sporta Vlade RS, Fudbalski savez BiH i Republike Srpske, i zahvalio im se na podršci, kao  i svim drugim ljudima koji su dali doprinos manifestaciji.

Obilježavanju ovog jubileju prisustvovali su ministar energetike i rudarstva Republike Srpske Petar Đokić i pomoćnik ministra porodice omladine i sporta Dragan.

„ Večeras je priređen divan program za prvih 100 godina postojanja i uspješnog djelovanja Kluba „Borac“ Šamac. Klub „Borac“ je posebna ljubav, i od kada postoji bio je jedna vrsta društvene artikulacije, koji usmjerava, lider, koji se na poseban način voli i poštuje. Drago mi je da je na takav način i priređeno ovo veče“, rekao je Đokić, koji je obećao da će uplatiti jednu ministarsku platu na račun Kluba.

Među prisutnima je reprezentativac "Borca" u bivšoj Jugoslaviji Ilija Katić, predstavnici fudbalskih klubova i fudbaleri iz Srpske i Federacije BiH, FK "Borac", veterani i drugi ugledni gosti. 

Na svečanoj akademiji dodijeljeno je 16 zlatnih plaketa sportskim radnicima koji su dali doprinos u radu i afirmisanju FK "Borac" iz Šamca. 

Na svečanosti u bioskopskoj sali dodijeljeno je 49 srebrnih plaketa, te 22 povelje fudbalerima koji su, osim za FK "Borac", nastupali i za klubove u saveznom rangu takmičenja u SFRJ i svim državama nastalim raspadom bivše Jugoslavije. 

Na svečanoj akademiji dodijeljeno je 18 povelja sportskim organizacijama i klubovima i drugim pravnim licima koji su doprinijeli razvoju FK "Borac" i njegovali dugogodišnja sportska prijateljstva. 

Nakon svečane akademije, u hotelu "Plaža" održano je "Crno-bijelo veče". 

Posavske novosti 

Tagovi: