Najnoviji pokazatelji na tržištu rada Srpske: Gdje su nestali nezaposleni?

 

Broj radnika i onih koji aktivno traže zaposlenje u Republici Srpskoj u posljednjih godinu dana se povećao, dok se smanjio broj nezaposlenih i onih koji uopšte nisu spremni da rade ako bi im se ponudio posao.

Ovo je pokazala Anketa o radnoj snazi Zavoda za statistiku Republike Srpske, a koja je rađena početkom aprila ove godine.

Tako stopa aktivnog stanovništva iznosi 47,8 odsto (prošle godine 46,7 odsto), dok je stopa neaktivnog stanovništva 52,2 odsto (prošle godine 53,3 odsto).

Stopa zaposlenosti je 42,2 odsto i povećana je za 3,5 procentna poena, a stopa nezaposlenosti je sa prošlogodišnjih 17,2 odsto smanjena na 11,7 odsto, piše Srpskainfo.

Zaposlenim se smatraju osobe sa 15 i više godina koja su u sedmici dok je trajala anketa radila najmanje jedan sat za platu ili naknadu, bez obzira na njihov formalan status, ili nisu radila, a imale su posao na koji će se vratiti. S druge strane, nezaposlenima se smatraju osobe sa 15 i više godina koji u referentnoj sedmici nisu obavljali nikakvu djelatnost za platu ili naknadu, oni koji su u toj sedmici i tri prethodne aktivno tražile posao ili su našli posao te će u skorijoj budućnosti početi da rade, kao i oni koji bi mogli da počnu da rade u toku naredne dvije sedmice ako im se ponudi posao.

Kada se uporede ovi podaci sa podacima o broju nezaposlenih i broju stvarno zaposlenih, jasno je da nedostaje određeni broj ljudi, odnosno radne snage.

Tako je, po posljednjim podacima Zavoda za statistiku RS, u Srpskoj na kraju marta bilo ukupno zaposlene 269.313 radnika što je za 2,1 odsto više nego u martu lani (5.574 radnika više). Istovremeno, nezaposlenih je na Birou rada u odnosu na prošlu godinu manje za čak oko 18.000 ljudi. Dakle, nedostaje oko 12.500 ljudi.

Upućeni kažu da je jedan od razloga nesrazmjera odnosa zaposlenih i nezaposlenih u odlasku radno sposobne snage u inostranstvo.

– Ne može se reći da je svih 12.500 iz Republike Srpske u godini dana otišlo da radi u inostranstvo, ali sigurno jeste polovina. Neki su našli posao ovdje, neki su izgubili status nezaposlenih, a najveći problem je taj što na tržištu rada ima sve manje ljudi zbog lošeg prirodnog priraštaja koji traje dugo – ističe Saša Trivić, član Unije udruženja poslodavaca Republike Srpske.

Inače, Trivić smatra da se trenutni problemi sa odlaskom radne snage na Zapad mogu riješiti brzo i efikasno.

– Ako se kod nas plate povećaju u naredne tri godine, eto njih nazad da rade – uvjeren je Trivić.

U dokumentu “Analiza i projekcije tržišta rada u RS 2019-2022”, koji je uradila Unija udruženja poslodavaca RS u saradnji s Međunarodnom organizacijom rada, projektovano je da će u narednih pet godina broj radno sposobnih stanovnika u RS pasti sa 838.000 na 793.000. Smanjenje brojnosti radne snage i starenje stanovništva sve više postaju ograničavajući faktor privrednog rasta i razvoja u RS.

Na raspolaganju 31 milion KM

Zavod za zapošljavanje RS ove godine ima na raspolaganju 31 milion KM za programe zapošljavanja 6.811 ljudi. Ovo je najveći akcioni plan koji su do sada realizovali, zahvaljujući sredstvima Zavoda i Vlade Republike Srpske.

Predviđeno je 7 programa za zapošljavanje, a između ostalog, programom će biti obuhvaćeno 770 pripravnika, među kojima su i djeca poginulih boraca.  Za program “Startap Srpska” izdvojeno je 3,6 miliona KM, a njime će, u zavisnosti od projekta, biti obuhvaćeno 114 ljudi.

 

Tagovi: