Policijska stanica Šamac: Stanje bezbjednosti zadovoljavajuće

U proteklih sedam mjeseci, na području koje operativno pokriva Policijska stanica Šamac, stanje bezbjednosti je zadovoljavajuće, uprkos tome što se broj krivičnih djela povećao u odnosu na isti period prošle godine, izjavio je na konferenciji za novinare komandir Policijske stanice Šamac Boban Ilinčić.

- Izvršena su 42 krivična djela u prvih sedam mjeseci ove godine, dok je u istom periodu prošle godine izvršeno 37. Od ukupnog broja krivičnih djela do sada smo rasvijetlili  62,5 %, dok je u istom periodu prošle godine rasvijetljeno 40%, što znači da u tom pogledu imamo bolje stanje, rekao je Ilinčić. On je istakao da u izvršenim krivičnim djelima dominiraju krađe i teške krađe, koje su u najvećem stepenu i rasvijetljene.

Ilinčić je naveo kao pozitivan pokazatelj opšteg stanje bezbjednosti i to što u ovoj godini, osim jednog razbojništva, nije bilo teških krivičnih djela poput ubistva, silovanja i drugih djela koja izazivaju uznemirenost javnosti.

Kada je riječ o stanju javnog reda i mira, Ilnčić je naveo da je ove godine učinjeno upola manje prekršaja: 15 u odnosu na 29 prošle godine, a prekršaji su nastali tokom fizičkih obračuna, vrijeđanja i nepristojnog ponašanja.

U oblasti bezbjednosti saobraćaja ove godine se dogodila samo jedna teška saobraćajna nezgoda sa smrtnim ishodom, dok su prošle godine bile dvije teške nezgode.

- U ovoj godini je evidentirano 47 saobraćajnih nezgoda, jedna sa poginulim licem, dok je u istom periodu prošle godine evidentirana 41 nezgoda, dvije sa poginulim licima- rekao je Ilinčić i naveo da su najčešći uzroci saobraćajnih nezgoda: neprilagođena brzina, nepoštovanje prava prvenstva prolaza i nedovoljno odstojanje vozila u vožnji.

Komandir policijske stanice Šamac Boban Ilinčić opšte stanje bezbjednosti ocijenio je zadovoljavajućim, naglasivši da na ovom području nema aktivnog kretanja ilegalnih migranata i da je ranije evidentirano nekoliko usamljenih slučajeva te da su takva lica predata u nadležnost Granične policije.

M. L.