U Šamcu očekuju prinos kukuruza kao rekordnih godina

Talas tropske vrućine koji je prethodnih dana zahvatio našu zemlju, u Posavini nije značajnije oštetio kukuruz. Poljoprivredni stručnjaci očekuje rod sličan rekordnim godinama, od osam do deset tona po hektaru.

Vlado Blagojević iz Grebnica kod Šamca pod kukuruzom ima oko tri i po hektara oranica. Zadovoljan je kako kukuruz napreduje, posebno zbog toga što je sjetvu obavio nakon agrotehničkog roka.

- Bilo je dosta vlažno u vrijeme sjetve, meko tlo, tako da nisam stigao posijati na vrijeme. Ali što se tiče kuruza, dobar je. Mislim da će sve biti u redu i poslije ovih vrućina, kukuruz je dobro podnio visoku temperaturu – kaže Blagojević.

Izuzetno visoke temperature u prvoj polovini avgusta ne bi trebalo negativno da se odraze na ovu poljoprivrednu kulturu, kaže agronom Mladen Adžić, stručni saradnik za poljoprivredu u opštini Šamac. Ističe da usjev ima dovoljno vlage u tlu, izuzev područja sa slabo propusnim ili pjeskovitim tlom.

- Mislim da neće biti nekih značajnijih problema s obzirom na to da je kukuruz prošao faze oprašivanja i da se formirao klip, ne bi trebalo da bude ništa značajnije što se tiče pada prinosa - kaže Adžić i podsjeća da su šamački poljoprivrednici dobro opremljeni sistemima za navodnjavanje.

On smatra da se avgustovske tropske vrućine u fazi voštanog zrenja klipa neće negativno odraziti na rod kukuruza i da očekuje prinos od osam do deset tona po hektaru.

Na području Šamca pod kukuruzom je 5.000 hektara oranica. Berba kukuruza bi trebalo da počne u drugoj polovini septembra.

M. L.

Tagovi: