Sjećanje na poginule borce Vojske Republike Srpske u Crkvini

Kod spomen – obilježja u Gornjoj Crkvini kod Šamca, služen je parastos i položeni vijenci za poginula 43 borca Vojske Republike Srpske i civilne žrtve rata iz Gornje i Donje Crkvine. Molitveni pomen čini se svake godine na Preobraženje, dan sjećanja na 19. avgust 1992. godine kada je na prvoj liniji odbrane poginulo deset pripadnika crkvinskog bataljona.

Na Preobraženje 1992. godine, u žestokoj ofanzivi hrvatsko- muslimanskih snaga s ciljem proboja linije u Grebnicama kod Šamca, Druga posavska brigada Vojske RS ostala je bez 22 borca, ranjena su 43 borca. Tada je poginulo i deset boraca iz Crkvine.

Stanko Stefanović kaže da je prije 27 godina, na Preobraženje, njegova porodica zavijena u crno.

- Majka je toga jutra ispratila sina Radomira na liniju. Nije znala da će ga vidjeti posljednji put- kaže Stanko i s tugom dodaje da je on ostao bez jedinog brata. Ubrzo su, od tuge za Radomirom, kaže Stanko, umrli otac, majka, sestra.

Predsjednik Mjesne boračke organizacije Gornja Crkvina Cvijan Vasiljević kaže da je do tada najjača ofanziva hrvatsko-muslimanskih snaga na liniju odbrane u Grebnicama počela ujutru, oko šest sati.

- Izvršen je proboj u jednom dijelu naše linije, poginula su dva naša borca. Neprijateljski vojnici ušli su u rovove i počeli da ubijaju, priča Vasiljević i dodaje da je do kraja dana ranjeno više boraca, poginulo ih je još šest iz Crkvine - kaže Vasiljević.

Avgust 1992. godine bio je najtragičniji za Drugu posavsku brigadu VRS jer je samo u tom mjesecu na ratištu poginulo 79 boraca, ranjeno više od 130 boraca - rekao je na komemoraciji u Crkvini predsjednik Opštinske boračke organizacine Radovan Zoranović.

- Mi smo dužni da čuvamo uspomenu na naše poginule saborce i da im vječno budemo zahvalni za slobodu u kojoj mi danas živimo- rekao je Zoranović.

Molitveni pomen na Preobraženje podsjetnik je generacijama koje dolaze da borci i njihovo herojstvo nikada ne smiju biti zaboravljeni, ali i da je obaveza lokalne zajednice da brine o njihovim porodicama.

Predsjednica Skupštine opštine Šamac Nikolina Škrbić rekla je da lokalna uprava ima poseban grant u opštinskom budžetu koji je namijenjen boračkoj populaciji i istakla da je veoma važno da porodice poginulih boraca, ratni - vojni invalidi i demobilisani borci znaju da je lokalna uprava tu zbog njih.

Nakon parastosa za 37 poginulih boraca i 6 civilnih žrtava rata, delegacije Opštine Šamac, Boračke organizacije, mjesnih boračkih organizacija i savjeta mjesnih zajednica Gornja Crkvina i Donja Crkvina i Osnovne škole “Srbija” na spomen-obilježje su položili vijence i cvijeće.

M.L.

Tagovi: