Jesenje ruže s posavskih polja stignu od Doboja do Brčkog

Na području Šamca u posljednjih desetak godina proizvodnja cvijeća u plasteniku i na otvorenom polju sve je rasprostranjenija. Prema podacima iz opštinske službe za poljoprivredu, registrovano je 50 domaćinstava koji na taj način ostvaruju prihode.

Porodica Petrušić iz okoline Maglaja, nakon rata novi dom je podigla u Novom Selu kod Šamca. S obzirom na malu površinu zemljišta kojim raspolažu, nabavili su dva plastenika i počeli proizvodnju povrća, da bi se, prije tri godine, preorjentisali na proizvodnju cvijeća.

- Teško je bilo obezbijediti plasman za povrće- priča Gordana Petrušić prisjećajući se vremena kada su povrće iz svojih plastenika pokušavali prodati na pijaci.

- Nelojalna konkurencija, nekontrolisan uvoz i niske cijene koje su nam nudili nakupci i veletrgovine natjerali su nas da odustanemo od povrća - kaže Gordana.

S obzirom na to da su već imali plastenike i sistem za navodnjavanje “kap po kap”, Petrušići su odlučili da pokušaju sa uzgojem cvijeća.

U cvjećarstvu je za sada situacija bolja nego u povrtarstvu- kaže Gordana i ističe da gaje proljetno, saksijsko cvijeća i hrizanteme - jesenje ruže.

- Kada završi sezona proljetnog cvijeća, sijemo hrizanteme u saksije. Kada ih presadimo u veće saksije, na njivu ih iznosimo krajem juna - kaže Gordana i naglašava da je i na njivi instaliran sistem za navodnjavanje.

Proizvodnja hrizanteme odvija se na parceli površine dva dunuma, odnosno u pet i po hiljada saksija.

- Imamo nekoliko vrsta hrizantema, rana hrizantema će biti spremna za prodaju krajem septembra, a ostale sorte prispijevaju periodično, sve do decembra - kaže Gordana i ističe da sve cvijeće proda cvjećarama u okruženju, od Doboja do Brčkog.

Uz stalni angažman tokom sezone, proizvodnja cvijeća zahtijeva i dosta ulaganja, ali se, kaže Gordana, posao isplati, jer su kvalitetom i ljepotom cvijeća već stekli stalne kupce. Stoga će, kaže, nastojati da ubuduće svoju ponudu hrizantema obogati novim sortama i bojama.

M.L.

Tagovi: