Raste interesovanje za usluge Centra za pomoć i njegu u kući

Centar za njegu i pomoć u kući, koji pri šamačkom Crvenom krstu postoji već godinu i po dana, trenutno ima pedesetak korisnika i taj broj se povećava.

U centru za brigu o licima trećeg životnog doba rade četiri njegovateljice, a postoji mogućnost da ih zaposle još.

Rukovodilac centra Dragana Sofrenović kaže da je riječ o programu njege i pomoći u kući koji organizacije Crvenog krsta u BiH sprovode uz podršku švajcarskog Crvenog krsta i lokalne zajednice.

Ona ističe da centar ima sve veći broj korisnika, uglavnom onih koji su sami i bolesni. Korisnici su i članovi njihovih porodica koji ne mogu svakodnevno da brinu o njima.

- Imamo nepokretne i polupokretne korisnike kojima je potrebna zamjena pelena, briga o ličnoj higijeni, pomoć u kući, kupovina, te obavljanje svih administrativnih poslova koji su im potrebni - pojasnila je Sofrenovićeva.

Ona kaže da u finansiranju učestvuju Crveni krst Švajcarske i opština Šamac, te korisnici koji plaćaju od 3,5 KM do 4,5 KM po satu po dolasku njegovatelja, što je, kako ona smatra, prihvatljivo.

Predsjednik Udruženja penzionera u Šamcu LJubomir Čordašević ističe da Udruženje ima dogovor sa Centrom da obilaze deset penzionera za koje opština mjesečno plaća Centru 350 KM. On se nada da će naredne godine, ako projekat zaživi, biti više penzionera korisnika.

Švajcarski Crveni krst je sa Crvenim krstom i opštinskom upravom u Šamcu potpisao ugovor o podršci koja je izvjesna do kraja 2020. godine, nakon čega se očekuje veća finansijska podrška lokalne zajednice.

Opština Šamac je prošle godine za ovaj program iz budžeta izdvojila 7.000 KM. Ove godine je planirano 17.000 KM, a naredne 27.000 KM.

Tagovi: