Čeka se prijedlog o određivanju pritvora za Dudakovića i ostale

Tužilaštvo BiH danas će uputiti prijedlog Sudu BiH da odredi pritvor nekadašnjem komandantu Petog korpusa Armije BiH Atifu Dudakoviću i za ostalih 12 osumnjičenih za ratne zločine nad srpskim civilima i vojnicima na području Krajine.

Iz Tužilaštva BiH je saopšteno da će prijedlog o određivanju pritvora uputiti postupajući tužilac nakon ispitivanja osumnjičenih.

Kao razlozi za određivanje pritvora navedeni su opasnost da bi boravkom na slobodi osumnjičeni mogli ometati istragu, prikrivati dokaze, te uticati na svjedoke ili saučesnike.

Tužilaštvo BiH saopštilo je juče da su na području Unsko-sanskog kantona i nekih gradova uhapšeni Dudaković i još 11 pripadnika tog korpusa, osumnjičeni za ratne zločine tokom 1994. i 1995. godine. Naknadno je uhapšeno još jedno lice. Oni su osumnjičeni za zločina protiv čovječnosti, a Dudaković i za ratni zločin protiv civilnog stanovništva.

Ratni zločini, koji su predmet istrage, odnose na stradanje više stotina žrtava, civila i zarobljenih vojnika srpske nacionalnosti sa područja zapadnokrajiških opština tokom 1995. godine, kao i na ratne zločine nad bošnjačkim civilima i pripadnicima Autonomne pokrajine Zapadna Bosna 1994. godine.

Akcija, koja je sprovedena juče, rezultat je dugotrajne i temeljne istrage Posebnog odjeljenja Tužilaštva BiH za ratne zločine tokom koje je saslušano više stotina svjedoka i prikupljeno nekoliko stotina dokaznih materijala, uključujući arhivske dokumente, video-snimke i dokazne materijale u vezi sa ekshumacijama i identifikacijama ubijenih.

Tužilaštvo je potvrdilo da su hapšenje izvršili policijski službenici Agencije za istrage i zaštitu BiH (Sipa), uz podršku ministarstava unutrašnjih poslova Unsko-sanskog i Livanjskog kantona, prema nalogu tužioca Posebnog odjeljenja Tužilaštva BiH za ratne zločine.

Dudaković je uhapšen u Bihaću, dok su na području Ključa uhapšeni nekadašnji pripadnici Petog korpusa Ejub Koženjić i Huso Balagić, a u Sarajevu Ibrahim Nadarević, ratni komandant jedne od brigada Petog korpusa i nekadašnji federalni ministar, javili su federalni mediji.

Nadarević je aktuelni savjetnik zamjenika predsjedavajućeg Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH Safeta Softića.

Agencije