Porodica Mitrović iz Lopara selo ne bi mijenjala za grad: Duškini sirevi osvojili i dijasporu

Da ona narodna „selo hvali, a živi u gradu” nije uvijek tačna, dokaz je petoročlana porodica Mitrović iz Labucke kod Lopara.

Prednosti života na selu iskoristili su na najbolji način, a kako ističu, selo ne bi nikada mijenjali za grad. Duška i Milan obrađuju 100 dunuma zemljišta, a proizvodnjom kravljeg sira i majevičke rakije dopunjavaju kućni budžet.

I njihova djeca Dragan, Davor i Marija svoju budućnost vide u poljoprivredi. Uz pomoć roditelja planiraju da izgrade veću staju, povećaju broj muznih grla i prošire stado ovaca. Iako to nerado priznaje, stub porodice je Duška. Udala se sa 17 godina, za četiri godine rodila troje djece, a uporedo sa njihovim vaspitavanjem održavala je seosko domaćinstvo.

Od svekrve Marije naučila je da usiri mlijeko, proizvede kvalitetan kajmak, a kako su stizale pohvale kupaca i nove porudžbine, tako je širila asortiman. Pet krava na farmi dnevno proizvede 60 litara mleka, koje završi u sirevima raznih oblika i ukusa.

– Pravim sireve koji se najviše traže na našem području, to su prije svega mladi sir, masni i dimljeni. Majevička tradicija su zarčevi, dimljeni sirevi sa bijelim lukom, tucanom paprikom. Ovi sirevi suše se isključivo na drvima, a pri tom se moraju birati „mekša” drva koja nemaju jak dim. Jer ako je jaka vatra, sir se presuši pa ne valja – priča Duška.

Navodi da sireve prodaje od 2,5 do 15 maraka, koliko košta kilogram domaćeg trapista, koji je i najteže napraviti.

– Za kilogram trapista treba šest litara mlijeka i četiri kašike kajmaka. Ne stavljam nikakvu hemiju, a kravama ne dajem premikse, silaže, samo amur. Nastojim da sve bude prirodno i nije mi bitan kvantitet koliko kvalitet. Samo kvalitet garantuje da će kupac biti zadovoljan – kaže Duška.

Za dvadeset godina života na selu Duška je stekla rutinu, ali i vjerne kupce kojima robu dostavlja na kućnu adresu. Iako joj radni dan nekada traje od sedam ujutru pa do poslije ponoći, ovaj posao, kaže, nikada ne bi mijenjala za rad u firmi. Stiže da se posveti djeci, ali i sebi. Uvek je dotjerana, a radi i nadogradnju noktiju.

– Željela sam da razuvjerim sve koji su mislili da, ako živim na selu i pravim sireve ništa drugo ne mogu i ne umijem da radim. A selo nije više kao što je bilo. Sve je modernije i sve više domaćica koje prate trendove kao što su uvijek lijepi i dotjerani nokti. Željela sam to da naučim i uspjela sam – kaže kroz smjeh Duška.

Ljubav prema selu podstakla je i najstarijeg sina Dragana da se nakon završetka Tehničke škole, smjera računarski tehničar, prekvalifikuje za veterinarskog tehničara. Odlučio je da se posveti stočarstvu.

– Imamo sedam grla, pet muznih krava, jednu junicu i jedno tele. Imamo i 60 ovaca, a držimo i svinje. Želim da povećam broj grla, da budem primjer mojim vršnjacima kako se na selu može lijepo živjeti – kaže ovaj mladić koji ima tek 19 godina.

Sireve predstavljaju i na sajmovima

Majevički sir i rakija koje proizvode Mitrovići, osvojili su su tržište i zapaženi su na domaćim sajmovima, ali i u Švajcarskoj na „Danima dijaspore”. Kako kažu, domaće i prirodno je sve traženije. Dobar glas daleko se čuje, a dobra roba uvijek nađe kupca. Da je to tako, dokaz su njihovi proizvodi koji se nalaze na trpezama širom svijeta.

 

Tagovi: