Škotska prva na svijetu uvodi minimalnu cijenu alkohola

Škotska je postala prva zemlja na svijetu koja uvodi minimalnu cijenu alkohola, što znači da će trgovci sada morati da osiguraju da jedna jedinica alkohola nema cijenu ispod 50 penija.

Ta mjera vlade trebalo bi da obezbjedi smanjenje velikog broja smrtnih slučajeva na godišnjem niivou, a koje su povezane sa alkoholom, prenosi Skaj njuz.

Kako se navodi, to znači da se boca vina od 750 mililitara, a koja sadrži 13 odsto alkohola, neće moći prodavati za manje od 4,88 funti, boca viskija od 700 mililitara i sa 40 odsto alkohola za manje od 14 funti, a dvije litre sajdera, koji sadrži pet odsto alkohola za pet funti.

Škotska vlada upozorila je trgovce da neće biti perioda popuštanja i da će dozvole biti oduzimane ukoliko se zakon prekrši.

Svake nedjelje u toj zemlji umre 22 osobe zbog bolesti povezanih sa alkoholom, a taj zdravstveni problerm Škotsku košta više od tri milijardi funti godišnje.

Škotska premijerka Nikol Stardžen rekla je za Skaj njus da će novi zakon spasiti živote.

“U prvih pet godina ove politike procjena je da će nekoliko stotina smrti manje biti od alkohola, a smanjićemo i broj prijema u bolnice. Ovo je samo statistika, ali svaki pojedinac iz ove statistike je ljudsko biće sa porodicom, prijateljima, životom i ako uspijemo da spasimo živote, ova politika je definitoivno vrijedna progona”, rekla je Stardžen.

U Velikoj Britaniji 2016. godine umrlo je 7.327 osoba od bolesti povezanih sa alkoholom.

U istoj godini zabilježeno je da je na 100 hiljada muškaraca, 30.9 u Škotskoj umrlo od alkohola, u Sjevernoj Irskoj 22,2, a u Engleskoj i Velsu 14,6.

Agencije