Obilježeno 26 godina od osnivanja Druge posavske brigade

Polaganjem vijenaca i parastosom za poginule borce Vojske Republike Srpske kod Centralnog spomenika u Šamcu obilježeno je 26 godina od osnivanja Druge posavske brigade.

Osim brojnih gostiju iz Brčkog, Pelagićeva, Broda, Petrova, Prijedora, Miloševca i Modriče, obilježavanju je prisustvovao predsjednik Boračke organizacije Milomir Savčić.

U proteklom odbrambeno-otadžbinskom ratu poginulo je 448 boraca Druge posavske brigade, 927 ih je ranjeno, tri se vode kao nestala, a kroz brigadu je od 1992. do 1995. godine prošlo više od 7.500 boraca koji su branili liniju dugu 142 kilometra.

Шамац - Савчић - Друга посавска бриг

Savčić je rekao da treba obilježavati dane osnivanja ratnih jedinica koje su odigrale odlučujuću, istorijsku ulogu u odbrani srpskog naroda i odbrani teritorija gdje su živjeli Srbi i koje su odlučujuće doprinijele stvaranju Republike Srpske.

"Ta tri razloga su dovoljna da se sa ponosom i dostojanstvom sjećamo naših poginulih saboraca iz ove brigade. To je ogroman broj ljudi poginulih za stvaranje srpske države", poručio je Savčić.

On je istakao da se mora učiniti sve za poboljšanje položaja boraca.

"Uspjeli smo da se našim saborcima koji su napunili 65 godina prizna dupli staž i da ih konačno uvedemo u sistem penzisko-invalidskog osiguranja, a onda ćemo nastaviti da poboljšavamo ukupnu situaciju u kojoj ova populacija živi i radi", naglašava Savčić.

Шамац -полагање вијенаца

On napominje da će se posebno zalagati za poboljšanje prava demobilisanih boraca koji su bez posla, dodavši da je to ono što danas treba reći.

"Prilika je da uputimo poruku izabranim predstavnicima naroda koji obavljaju najodgovornije dužnosti da borcima odaju priznanje ne samo od praznika do praznika, nego da to bude svakodnevna briga u rješavanju osnovih životnih pitanja i ono što čini život borca dostojanstvenijim i kvalitetnijim", kaže Savčić.

Načelnik opštine Šamac Đorđe Milićević ističe da je više od 7.500 boraca, koji su prošli kroz Drugu posavsku brigadu, govori o masovnosti odgovora srpskog naroda u Posavini te 1992. godine i požrtvovanosti boraca u odbrambeno-otadžbinskom ratu.

"Mi danas mnogo godina kasnije obilježavamo taj dan sjećajući se svih koji su dali živote da bi mi u miru živjeli na ovim prostorima u toleranciji sa svim drugim narodima", kaže Milićević.

(Agencije)