Novi rok za konačno zaposlenje djece poginulih boraca

Plan da se sva djeca poginulih boraca zaposle do kraja ove godine, i pored ranijih najava, nije moguće sprovesti. Rok će morati da bude pomjeren, poručuje ministar rada i boračko invalidske zaštite. Milenko Savanović ne objašnjava gdje je zapelo i zbog čega se sve pomjera za još, kako je rekao, godinu-dvije. Ali uvjerava da su djeca iz te kategorije prioritet.

“Mi zaista radimo kroz akcione planove od 2011. godine i mi smo zaposlili negdje preko 1.500 djece porodica poginulih. Ostalo je nešto manje od tog broja i mi smo i ove godine kroz akcioni plan predvidjeli da 142 djece kroz određivanje pripravničkog staža primimo da odrade pripravnički staž i na neki način kroz komponentu samozapošljavanja tih ciljnih grupa tu su u prioritetu djeca poginulih”, kaže ministar Savanović.

Pojedine institucije i preduzeća biće u obavezi da prime djecu poginulih boraca na pripravnički staž, kaže još ministar. Imaju šta da kažu i u Boračkoj organizaciji.

“Normalno da nisam zadovoljan, poslije toliko godina i ja sam posljednjih nekoliko puta ovako rekao na ovim manifestaijama koje su u organiazciji Vlade ili BORS-a da je dosta više navodne brige o borcima i porodicama poginulih u vidu dolaska na spomen obilježje, polaganja cvijeća i vijenaca. Ja ću im početi vjerovati onog momenta kada vidim spisak porodica poginulih boraca za zapošljavanje i konkretno rješavanje. Dakle, nisam zadovoljan”, jasan je bio Milomir Savčić, predsjednik BORS-a.

Apsurdno je da decenijama nakon rata i dalje pričamo o zapošljavanju djece poginulih boraca, kažu u trebinjskom Nasljeđu. Određenog pomaka, makar u Trebinju, ima – na birou je bilo 100, sada 60-oro djece.

“Ja se nadam da će svi shvatiti i oni koji odlučuju o zapošljavanju da se to jednostavno mora riješiti jer je to tek prvi od mnogih problema zapošljavanja a gdje su tu i demobilisani borci i njihova djeca, invalidi i tako dalje”, upozorava Saša Pešikan, predsjednik Udruženja Nasljeđe Trebinje.

Zbog svega toga, iz Boračke organizacije stiže najava da će tražiti sastanak sa premijerkom. Zapošljavanje boračkih kategorija biće, kažu, jedina tema.

ATV