Farma tovnih pilića u Obudovcu primjer uspjeha

Šestočlana porodica Save Božića iz Obudovca godinama se bavi tovom pilića - danas ima tri mini-farme i godišnje "izbaci" po šest tura od 120.000 do 140.000.

Pilići provedu na farmi od 35 do 38 dana i dosegnu kilažu do 2,5 kilograma, kaže Božić za Srnu.

Iako su farme napravljene prije 47 godina, još uvijek su u funkciji.

Na imanju Božića svi rade, obrađuju zemlju i pomažu - Savo i njegova supruga, sin i snaha, te dvoje unučadi.

"Počeo sam se baviti proizvodnjom tovnih pilića 1980. godine - bio sam mlađi i zavolio sam posao. Počeo sam sa 12.000 pilića, a, osim obrađivanja zemlje, imao sam i farmu bikova", objašnjava Božić i napominje da se posao sa pilićima pokazao unosnijim.

Božić navodi da više nema klanica kao prije, pa je morao tražiti one koje su za njega najpovoljnije i najbolje, te je sklopio ugovor da njegove piliće otkupljuje "Ovako" iz Tešnja.

"Dogovor je da njihovo bude sve, od hrane, nadzora i otkupa. Moje je samo da se ponašam po njihovim pravilima.  Svaki dan dolaze, prate, liječe, donose hranu za piliće i određuju kolika količina može da se daje. Imamo svakodnevni veterinarski nadzor", napominje Božić.

On naglašava da njegova porodica nema velike troškove, jer se bavi uslužnim tovom, ali moraju da paze i ne daju ni gram hrane više dok tešanjska firma sve ne pregleda.

Božić navodi da danas nije kao prije, kada se moglo mnogo više zarađivati. Sada se, kako kaže, samo preživljava.

"Svaki dan je sve teže. Nema više klanica ni konkurencije, koja je veoma važna. Isplata nije loša, čak je i dobra, ali bilo bi dobro kada bi imali zaštitu države bar mi koji smo registrovani.

Farme koje su izgrađene prije 47 godina trebalo bi renovirati i obnoviti", ističe Božić.

On podsjeća da su dobili informaciju da će ove godine Ministarstvo obezbijediti podsticaje.

"Unuci rastu, supruga ne može mnogo da pomogne - ima bolesnu kičmu, ali sin, snaha i ja radimo, a ostali se povremeno uključuju. Imam i farmu svinja, pa se snalazim kako umijem", kaže Božić.

Agencije

Tagovi: