Bijeljinski Duvan tužio UIO BiH, hoće nazad novac

Bijeljinsko preduzeće Duvan a.d. tužilo je Upravu za indirektno oporezivanje, i to zbog nezakonite naplate poreza od 280.000 KM na osnovu pretpostavljene proizvodnje.

Uprava je skinula novac sa računa ovog preduzeća na osnovu genetskog potencijala sjemena i očekivanog prinosa, a ne na osnovu utvrđene proizvodnje, što je jedinstven slučaj, ne samo u BiH, već i u drugim zemljama.

Posredstvom Suda BiH preduzeće Duvan a.d. Bijeljina koje se bavi organizovanjem proizvodnje duvana, njegovom doradom i prodajom, pokušaće da vrati novac skinut sa računa. Iako su uredno platili porez na robu koju su prodali, dodatni PDV im je obračunat na osnovu očekivane proizvodnje u 2016. godini.

- Oni su za manje predate količine duvana takođe optužili nas, iako je naš interes, kao organizatora proizvodnje, da svaki kilogram duvana proizveden kod proizvođača dođe u naše magacine - kaže Svetozar Mihajlović, većinski vlasnik ovog preduzeća.

U Upravi za indirektno oporezivanje kažu da, prema važećim propisima, pored kontrole dokumentacije poreskog obveznika, imaju pravo i na procjene.

- Član 41. Zakona o indirektnom postupku, poreskim inspektorima daje pravo da, na osnovu određenih metoda, izvrše procjenu prometa koji je poreski obveznik imao - kaže Ratko Kovačević, portparol UIO.

Da je čitav postupak improvizacija i da je riječ o štetnoj praksi koja bi od BiH mogla da udalji i potencijalne investitore slažu se ekonomski stručnjaci. Računovodstveni standard predviđa mogućnost utvrđivanja fer vrijednosti u poljoprivrednoj proizvodnji, ali to mora da bude procjena poljoprivrednog vještaka.

- Postoji mogućnost fer utvrđivanja vrijednosti, posebno u proizvodnji duvana gdje moraju postojati određeni zakonski uslovi, ali u praksi to nije uobičajeno i mislim da nije dobra poruka generalno - kaže Miladin Јovičić, profesor Fakulteta poslovne ekonomije Univerziteta u Istočnom Sarajevu.

Nadležni organi crno tržište duvana koje je procvjetalo zbog povećanja akciza, pokušavaju da suzbiju pritiskom na proizvođače koji rade legalno, dok istovremeno na području Hercegovine, gdje nema organizovaog otkupa, proizodnju duvana niko ne kontroliše.

- Sva proizvodnja koja se obavlja u Hercegovini je praktično nelegalna, nije u skladu sa Zakonom o duvanu, nema organizatora proizvodnje, nema ugovora. Prema nekim procjenama, ima oko 600 tona duvana proizvedenog prošle godine u Hercegovini i sav taj duvan je plasiran na crno tržište - navodi Mihajlović.

Anto Gajić, predsjednik Privredne komore regije Bijeljina, ukazuje da su legalni proizvođači u nepovoljnoj situaciji.

Uprava za indirektno oprezivanje zadržava i dodatnih 80.000 KM koje bi Duvanu trebalo da budu isplaćene kao povrat PDV-a za kupljeni repromaterijal u prošloj godini. Dok im je novac zarobljen, u ovom preduzeću poslovanje finansiraju skupim bankarskim kreditima.

(RTRS)