Ministri iz Vlade RS u posjeti opštine Šamac

Ministar energetike, industrije i rudarstva Petar Đokić i ministar trgovine i turizma u Vladi Republike Srpske Predrag Gluhaković, danas su posjetili opštinu Šamac i razgovarali sa rukovodstvom opštine o mogućnostima investicija u opštinu Šamac, podrške za kandidovane projekte kod Vlade RS i Fonda za zaštitu životne sredine, a potom obišli firme „E - Metal“ i „MMB – Inekskop“.

Ministar energetike, industrije i rudarstva Petar Đokić kaže da su danas otvorili sva pitanja i teme primjerene za ovakav oblik sastanka kojima mogu posvetiti pažnju i biti efikasni u njihovom rješavanju.

-Opština Šamac se nakon 2014. godine vidljivo počela oporavljati. Ogromne štete bile su i još uvijek ima posledica šteta. Vlada RS treba o tome i dalje da vodi računa zato što će to ovdje biti proces koji će trajati još nekoliko godina – kaže Đokić.

-Treba imati u vidu da je Vlada RS u 2014. godini posebno usmjerila pažnju sa oko 13,5 miliona KM za vaučere podrške stanovništvu, podršci uređenju grada i sa drugim međunarodnim donatorima realizovani su brojni infrastrukturni projekti– naglašava Đokić.

Đokić dodaje da su govorili i o sredstvima podrške od oko 400.000 KM koje je Vlada RS juče obezbijedila za više različitih projekata.

On kaže da oni posmatraju opštinu Šamac kao područje gdje im je inters da podignu privredni život.

-Na šamačkom području radi oko 23 proizvodna preduzeća koja zapošljavaju oko 286 radnika. Želimo da pomognemo da zajedno sa načelnikom i rukovodstvom opštine razvijemo proizvodnju, postojeću da podignemo na viši nivo, te da usmjerimo i nove investitore na ovo područje – kaže Đokić.

Đokić dodaje da su došli u preduzeće „E-Metal“ u Šamcu sa ciljem da sagledaju stanje u jednom preduzeću koje posluje 20 godina, a intenzivnije rade poslednjih godina baveći se mašinskom i metalskom djelatnošću.

U ovom preduzeću potrebno je investirati sredstva u razvoj tehnologije, nabavku nove opreme i uvjeren sam da poslije toga može da krene ka boljem razvoju i sticanju nove vrijednosti osvajajući tržišta sa još kvalitetnijim proizvodima. Vlada RS kroz programe podrške i pomoći ovakvim i sličnim preduzećima ima određena sredstva i uvjeren sam da će oni moći biti korisnici – kaže Đokić.

Đokić podsjeća da ovakvih preduzeća u Šamcu ima još, te će oni dodatno sagledati stanje još nekoliko privrednih kolektiva u namjeri da nakon te analize koje će uraditi i ovdje i u Vladi da definišu program podrške, te da na taj način Šamac u narednom periodu dobije više radnih mjesta i poveća ukupnu vrijednost svoje privrede.

Radostan sam onim što je do sada načelnik opštine uradio u pogledu stabilizacije budžeta, stvaranja preduslova za podršku razvoju opštine koja je u skromnim uslovima, ali je vidljiva. Naša namjera je da budemo podrška onima kojima je ona i potrebna – kaže Đokić.

Đokić kaže da je Šamac kao kapija RS u ovom dijelu, ima izuzetnu perspektivu razvoja, te je potrebno investitore ohrabriti i ovdje i u Republici.

Načelnik opštine Šamac Đorđe Milićević zahvalio se ministrima iz Vlade RS na posjeti, te istakao da je ključno da sagledaju privredno stanje na ovom području.

-Danas smo u posjeti jednom od najznačajnijih privrednih subjekata iz oblasti proizvodnje. Ministar je obećao određenu podršku projektu u vidu bolje tehnološke opremljenosti ovog preduzeća i to je ono što je najbitnije – kaže Milićević.

Milićević se zahvalio ministrima na dosadašnjoj pomoći kada je riječ o Fondu zaštite životne sredine u opremanju Komunalnog preduzeća gdje je prošle godine uplaćeno 50.000 KM za nabavku opreme, te su dobili garancije za dalji nastavak opremanja tog preduzeća.

-Ministarstvo trgovine i turizma je dalo podršku daljem nastavku projekta na Ušću rijeke Bosne u Savu – kaže Milićević.

On je posebno apostrofirao da im treba podrška Vlade RS, jer su kapaciteti budžeta opštine kada je riječ o podršci privrede ograničeni.

Drago mi je da je Vlada RS prepoznala naš rad za poslednje dvije godine na stabilizaciji budžeta lokalnih finansija, infrastrukturi i uređenju grada, te privlačenju novih investitora i mi ćemo to znati cijeniti. Posebno se zahvaljujem Vladi RS na odobrenim sredstvima od oko 400.000 KM za projekte i to nam je od velikog značaja – kaže Milićević napominjući da je Služba za LER u opštini Šamac je u proteklih mjesec dana kandidovala četiri infrastrukturna projekta ka Vladi RS, te su sve aktivnosti Kabineta načelnika bile usmjerene ka tome.

Ministar trgovine i turizma u Vladi Republike Srpske Predrag Gluhaković istakao je da je Vlada RS prepoznala lokaciju opštine Šamac.

-Sigurno kao sjeverna kapija RS Šamac zaslužuje posebnu pažnju i mi smo kroz današnju posjetu ovdje dogovorili da ćemo sve infrastrukturne projekte koji se tiču i razvoja turizma, razvoja trgovine posebno podržati. Na graničnim prelazima smo dogovorili kako ćemo unaprijediti marketing lokalne zajednice, ne samo opštine Šamac, nego Modriča, Doboj, Dervetna da napravimo jedan regionalni proizvod ovdje i damo ponudu tog regionalnog prostora RS da na graničnim prelazima što bolje promovišemo. Da kažemo svima onima koji ulaze u RS šta sve imamo na ovom prostoru. Menadžment lokalne zajednice Šamac je prepoznao Vladu kao partnera mi smo prepoznali njih kao ozbiljnog partnera i gledamo ih kao jedan dio RS koji treba da se što bolje promoviše - kaže Gluhaković.

T.B.