XIX susret povratnika: U povratnička naselja u Šamcu uloženo 60.000 KM

U povratničkoj Mjesnoj zajednici Gornji Hasić kod Šamca u Domu kulture je održan „XIX susret povratnika“ kojem su pored ostalih prisustvovali Ivo Kamenjašević, savjetnik ministra Davora Čordaša iz Ministarstva izbjeglih i raselјenih lica RS, Josip Čular konzul-savjetnik.

- Drago mi je čuti  da povratnici imaju dobru saradnju sa Ministarstvom izbjeglih i raselјenih lica Vlade RS, jer se u ovoj  lokalnoj zajednici išlo u obnovu u vjerskih objekata i infrastrukture. Taj proces ćemo nastaviti – kaže Kamenjašević.

Načelnik opštine Šamac, Đorđe Milićević ističe da Opština pokušava da riješi  probleme sa kojima se povratnici svakog dana suočavaju, a prije svega ističe infrastrukturno uređenje MZ u kojima žive povratnici.

On je napomenuo da tokom dvije poslednje godine, a pogotovo zadnju godinu imaju podršku Savjeta ministara i Vlade RS te da je uz njihovu pomoć u infrastrukturu povratničkih Mjesnih zajednica (MZ) uloženo oko 60.000 KM.

- Koncentrisali smo se na klјučno pitanje koje se tiče uređenja nelegalne deponije na Jelasu. U okviru Komunalnog preduzeća „Slobodna zona“ kroz jedan projekat smo nabavili novi  gusjeničar koji će da doprinese u održavanju deponije, a preko IPA projekata prekogranične saradnje smo  zajedno sa opštinom Srebrenica i opštinom Čajetina konkurisali sa projektom koji se tiče reciklaže otpada na deponiji. Takođe, kandidovali smo i projekat asfaltiranja puta u džini od dva kilometra prema deponiji – kaže Milićević.

- Riješili smo problem dovoza smeća iz susjednih opština, što nam je dodatno otežavalo rješenje ovog pitanja. „Slobodna zona“ sada upravlјa deponijom te samo njihovi kamioni mogu ići tamo - naglašava Milićević.

Zamjenik načelnika Đuro Ivanović kaže da je važno da su ponovo na XIX susretu povratnika te da još uvijek ima zainteresovanih za povratak, život i suživot na ovom području.

- Moramo malo sistematičnije krenuti na obnovu stambenih jedinica što nam je najvažniji i najprioritetniji cilј – kaže Ivanović.

Tagovi: