Održana promocija knjige „Mandarinske patke“ autora Milanke Blagojević

Književnica iz Šamca Milanka Blagojević u Kulturnom centru u Banskom dvoru u Banja Luci održala je promociju svoje knjige „Mandarinske patke“.


„Priče za knjigu nastajale su prije osam godina, a prvi ozbiljan korak prema izdavanju knjige napravljen je kada sam poslala jednu kratku priču „Običan život“, jedne narandže za književni časopis „Putevi“ - kaže Blagojevićeva.

Blagojevićeva dodaje da se priča svidjela urednici „Puteva“ Tanji Stupar - Trifunović koja je inače recezent knjige „Mandarinske patke“, te su na njeno insistiranje priče poslane za objavljivanje Borisu Maksimoviću koji je uređivao zbirku „Priče iz komšiluka“ za „Imprimatur“ i portal „Mondo“.
„Maksimoviću se dopalo to što pišem pa mi je predložio da „Imprimatur“ objavi moju samostalnu zbirku priča. Prošli smo na konkursu Ministarstva obrazovanja i kulture RS i tako sam uz pomoć Borisa i Tanje stigla do „Mandarinskih patki““ – naglašava Blagojevićeva.
Ona dodaje da knjiga za svoj zanimljiv naslov duguje simbolizmu koji nosi život mandarinskih patki što je otkrila čitajući jedno japansko djelo iz 12. vijeka.

„U toj knjizi su opisane mandarinske patke kao simbol ljubavi i bračne zajednice. Poslije toga sam istraživala o tim patkama i otkrila da su zaista zanimljive. Žive u monogamiji do kraja života, uživo ih je teško vidjeti usamljene, uvijek su u društvu svog partnera, a o mladima brinu zajedno. Zbog toga sam odlučila da prvoj priči dam taj naslov“ – kaže Blagojevićeva.
Ona dodaje da naglašen lirski momenat u njenom pisanju ima korijene u njenim književnim počecima.
„Pisanjem sam se počela baviti pišući poeziju u Srednjoj školi i liričnost je očigledno ostala kao naglašen elemenat u mojoj prozi. To je na neki način obilježilo moj stil pisanja“ – kaže Blagojevićeva.

Opština Šamac