Cijena nafte u svijetu pada, a distributeri u Srpskoj zanijemili

Cijene nafte na svjetskom tržištu su u posljednjih 20-ak dana pale za oko 7,5 odsto, što vjerovatno neće uticati na domaće tržište.

Početkom jula američka referentna nafta WTI koštala je 73,73 dolara za barel u Njujorku, dok je cijena sirove sjevernomorske nafte “brent” iznosila 77,86 dolara u Londonu.

Cijene su se do 10. jula kretale na tom nivou, a onda je uslijedio veliki pad na tržištu.

Danas, tri sedmice kasnije, cijena američke “lake” nafte WTI, za isporuku u septembru, košta 68,93 dolara za barel na robnoj berzi u Njujorku, dok je sjevernomorska nafta “brent” za dostavu u septembru stala na 74,04 dolara na londonskoj berzi ICE Fjučers Evropa.

To znači da je u datom periodu zabilježen pad od 4,8 odnosno 3,82 dolara po barelu, ili u rasponu od 5 do 7,5 odsto, piše Srpskainfo.

Na naše pitanje hoće li, shodno tome, doći do pojeftinjenja i na našim benzinskim pumpama u Grupaciji za promet naftom i naftnim derivatima u Privrednoj komori RS su odgovorili kako su zauzeli stav da više ne komentarišu cijene goriva!

– U posljednje vrijeme bilo je mnogo spinova na štetu naftnih distributera zbog čega je donesena takva odluka – kaže za Srpskainfo Zoran Berak, sekretar Grupacije.

Izgleda da na domaćem tržištu, prema starom dobrom običaju, ne razmišljaju o pojeftinjenju, jer, kako često kažu, imaju rezervi koje nisu prodate.

S druge strane, čim malo porastu cijene nafte u svijetu te zalihe volšebno nestaju i mora se krenuti u novu nabavku, što dovodi do viših cijena.

Podsjetimo, nedavno je došlo do protesta građana zbog visokih cijena, uzrokovanih primjenom akciza za gorivo. Na benzinskim pumpama je gorivo pojeftinilo za čitavih 5 feninga, ali je, kada su se strasti smirile, za isti iznos poskupilo.

Tagovi: