Savić: Snažne privredne aktivnosti sa majevičkom dijasporom

Privredni forum u Loparama organizovan je u okviru "Dana dijaspore" da bi se još snažnije učvrstile privredne aktivnosti između majevičke dijaspore i zavičaja, izjavio je danas načelnik opštine Lopare Rado Savić.

Savić je naveo da se majevička dijaspora, osim otvaranja privrednih subjekata u rodnom kraju, brine i o infrastrukturnim projektima koje podržavaju zajedno sa lokalnom zajednicom.

- Dani dijaspore, koji se sedmi put organizuju, imaju odličan sadržaj i veoma je važno to povjerenje između građana Lopara i dijaspore. Te veze su sve čvršće i čvršće - rekao je novinarima Savić i dodao da Lopare imaju veoma brojnu dijasporu.

On je naglasio da se saradnjom dijaspore i opštine Lopare pomaže razvoj majevičkog kraja, ali se sprečava snažan proces asimilacije dijaspore u evropskim zemljama. "Ljudima iz dijaspore presudan je lokal-patriotizam", ocijenio je Savić.

Prema njegovim riječima, saradnja sa dijasporom omogućila je jačanje privrednih aktivnosti u Loparama, a kao primjer je naveo firmu "Đokić-metal" koja je zaposlila 14 radnika, čije su plate iznad prosjeka u Srpskoj, firmu koja proizvodi i izvozi jahte, ali i poljoprivredni projekat najvećeg voćnjaka u regiji koji se prostire na 500 dunuma.

- Veoma važna poruka iz Lopara je da postoji mogućnost ulaganja u ovaj kraj i da za to ne postoji nikakva prepreka. Na bazi dosadašnjih uspješnih projekata gradimo nove sa potencijalnim investitorima i trudimo se da im obezbijedimo sve uslove za to - zaključio je Savić.

Јedan od učesnika Privrednog foruma Vlado Antić, koji živi i radi u Švarcajrskoj, a rodom je iz Lopara, počeo je u ovoj opštini da gradi kompleks bazena vrijedan milion KM, koji bi trebalo da bude završen naredne godine.

On je objasnio da je planirano da taj objekat radi tokom cijele godine, sa sadržajim za fitnes, terenima za bezbjednu igru djece, a zimi sa klizalištem.

Predsjednik Udruženja srpskih privrednika iz Švajcarske Stojan Stevanović smatra da su "Dani dijaspore" značajna spona između dijaspore i matice.

- Veoma je važno da se približimo jedni drugima, kako enonomski tako i kulturno i u svakom drugom segmetnu, sa ciljem razvoja i unapređenja opštine Lopare - rekao je Stevanović.

Predsjednik Udruženja "Majevičani" Radislav Đokić zahvalio je opštinskoj upravi i istakao odličan odnos sa njima.

- Živim u Švajcarskoj 26 godina, otvorio sam firmu u Loparama i sve proizvode od građevinske bravarije izvozim za švajcarasko tržište - rekao je Đokić novinarima.

Privedni forum o ulaganjim u majevički kraj okupio je 15 domaćih privrednika i predstavnike dijaspore, a održan je u sali Salona "Helvetia" u Loparama.

Tagovi: