Petrović: Smanjena proizvodnja duvana “berlej”

Maksim Petrović, direktor Poljoprivredne zadruge “Obudovac”, koja je u ovoj godini ugovorila proizvodnju duvana sorte “virdžinija” sa 40 proizvođača na 70 hektara i “berleja” sa pet proizvođača na tri hektara, kaže da je proizvodnja “berleja” smanjena zbog velikih ulaganja, problema sa radnom snagom i male potražnje na tržištu.

Petrović je rekao da, s obzirom na padavine, ove godine nisu upotrebljavali sisteme za navodnjavanje, te će proizvodnja duvana biti jeftinija, prenose agencije.

– Cijena “virdžinije” je malo korigovana, za prvu klasu 4,5 KM, za drugu 3,8 KM i za treću klasu 3,1 KM. “berlej” je ostao na nivou prošlogodišnjeg – prva klasa tri KM, odnosno 2,5 KM i dvije KM za drugu i treću klasu – naveo je Petrović.

Prema njegovim riječima, stanje duvana trenutno je zadovoljavajuće, sa malim pojavama bolesti “planca” ili nekih viroza koje se uspješno suzbijaju.

– Trenutno se vrši podbir – kidanje donjih listova i suši duvan. Očekujemo solidne prinose, a kvalitet ćemo vidjeti poslije prvih sušnica – rekao je Petrović.