Svetozar Ostojić od Majevice planira da napravi Zlatibor

Svetozar Ostojić, direktor i vlasnik preduzeća "Megadrvo" iz Bijeljine, planira na planini Majevici, kod Lopara, izgradnju turističko-rekreativnog kompleksa vrijednog više miliona maraka, a koji bi imao sve ono što imaju centri ovakvog tipa u okruženju.

U pitanju je lokacija na planinskom vrhu Busija, koja se prostire na nekoliko stotina dunuma i koja je, prema viziji ovog investitora, budući novi Zlatibor. Tu već postoji izletište sa određenom infrastrukturom, kojim upravlja Udruženje "Viva natura", na čijem čelu je upravo Ostojić.

- U planu je izgradnja hotela, apartmana, skijališta, sportskih terena, sadržaja za djecu, trim-staze, šetališta, etno-pijace i brojnih drugih sadržaja. Riječ je o ozbiljnom turističkom projektu sa odličnom lokacijom. Okružen je sa šest opština, kako u RS, tako i u Federaciji BiH, a nijedna nije dalje od 50 kilometara. Međutim, cilj nam nije da ovo bude turističko mjesto samo za tih nekoliko opština, nego da tu dolaze i strani turisti. U samom startu, u prvoj fazi bi bilo uloženo između dva i tri miliona maraka u motel sa restoranom i vidikovcem te nekoliko bungalova i sportskih terena. U drugoj fazi bi se gradili apartmani za prodaju, hotel i sve ostalo. Želimo da imamo kompletnu ponudu - kazao je Ostojić za "Nezavisne".

Smatra kako je lokacija budućeg centra idealna i za pripreme profesionalnih sportista, jer se nalazi na nadmorskoj visini od 840 metara i okružena je borovom šumom, što predstavlja svojevrsnu vazdušnu banju. On strahuje da bi birokratija mogla da mu napravi najviše problema u realizaciji ove ideje, ali zato očekuje pomoć opštinskih i republičkih institucija.

Upravo po ovoj problematici juče je u Banjaluci održan sastanak na koji su se odazvali stručnjaci iz nekoliko ministarstava i republičkih institucija sa Srebrenkom Golić, potpredsjednikom Vlade RS, na čelu, ali i predstavnici opštine Lopare, gdje su dogovoreni dalji koraci.

Golićeva je rekla da su Vlada i druge institucije RS na usluzi konkretnim investitorima, dokazanim privrednicima, koji su spremni da ulažu u otvaranje novih radnih mjesta i razvoj realnog sektora i istakla da će ministarstvo na čijem je čelu pružiti svu neophodnu pomoć iz svoje nadležnosti za realizaciju ovog projekta.

- S obzirom na to da je Republika Srpska vlasnik zemljišta na ovoj lokaciji, od Republičke uprave za geodetske i imovinsko-pravne odnose se zahtijeva da se što prije uspostavi katastar nekretnina na ovoj lokaciji, kako bi se počelo sa izradom zoning plana područja posebne namjene i stvorile pretpostavke za realizaciju investicije - stoji u saopštenju upućenom nakon jučerašnjeg sastanka.

Rado Savić, načelnik Lopara, kazao nam je kako bi investicija, nakon što se riješe problemi imovinsko-pravne prirode, krenula u realizaciju na proljeće 2019. godine, a da bi ova lokalna zajednica od nje imala višestruku korist.

- To bi mnogo značilo za majevički kraj, kako zbog zapošljavanja, tako i zbog razvoja sela i poljoprivrede, jer bi za jedan takav turistički kompleks bilo potrebno dosta domaće zdrave hrane. Investitor od opštine može očekivati svu moguću pomoć, a uvjerili smo se da to može očekivati i od republičkih institucija. Zahvalan sam ministru na organizaciji sastanka na kojem su bili prisutni svi predstavnici institucija koji će trebati konsultovati na putu do donošenja odluka, koje će ići u pravcu završetka projekta. Nama je to veoma značajno, jer bi se potrošilo mnogo vremena idući od jedne do druge institucije - kazao je Savić.

Tagovi: