Kako komentarišete ovakve zakone: Pedofili javno pogubljeni i obješeni na dizalicu

Tri pedofila javno su pogubljena i obješena na dizalicu nakon što su proglašeni krivima za brutalno silovanje i ubistvo desetogodišnjeg dječaka

Šokantne fotografije pokazuju muškarce, odjevene u plave kombinezone, vezane lisicama i okružene jemenskim vojnicima, dok je mnoštvo posmatralo njihovo javno izvršenje kazne na ulicama glavnog grada.

Vlasti su naredile silovateljima da leže na podu, stavljajući im pištolj na glavu, prije no što su ih pogubili sa pet pucnjeva u srce.

Mrtva tijela silovatelja podignuta su u vazduh dizalicom, javno prikazujući mnoštvu i služeći kao čvrsti primjer i upozorenje svima koji će se usuditi počiniti takve zločine.

Smrtna kazna u Jemenu je legalna, a zemlja ima jednu od najviših stopa pogubljenja po glavi stanovnika u svijetu.

Glavne zločine uključuju nasilna djela poput ubistva, silovanja ili terorizma ili u slučajevima “Hududovih” prestupa pod šerijatskim zakonima, kao što je preljub, seksualno nedolično ponašanje, sodomija, prostitucija, bogohuljenje i otpadništvo.

Otmica, nasilna pljačka, trgovina drogom i izdaja takođe se mogu kazniti smrtnom kaznom ovisno o okolnostima.

Strijeljanje je jedini oblik izvršenja koji se provodi u Jemenu, iako su kamenovanje, vješanje i odrubljivanje glave dopušteni pod jemenskim kaznenim zakonom.

George Abu Al-Zulof, stručnjak za zaštitu djece u UNICEF-u, opisao je kako jemenski vatrogasci provode postupak smrtne kazne.

Rekao je: “Stavili su ih na zemlju, pokrili su ih pokrivačem, a zatim došao liječnik i pokazao na srce sa stražnje strane. Zatim su im vojnici pucali tri do četiri metka u srce.„

Oko 53 zemlje na svijetu još uvijek praktikuju smrtnu kaznu – uključujući Saudijsku Arabiju.

Prije neki dan je Saudijska Arabija razapela čovjeka koji je ubio ženu.

Godine 2010. jemenski muškarac je razapet nakon što je silovao i ubio djevojku, a potom je upucao njezinog oca, prenose agencije.