Nevjerovatna priča o čovjeku koji je spasio 669 djece VIDEO

Nevjerovatna je priča o skromnom berzovnom mešetaru koji je u Drugom svjetskom ratu spasio živote najmanje 669 djece namijenjene za nacistički koncentracijski logor smrti, Sir Nicholasu Wintonu, zbog svojih nesebičnih akcija prozvanim i “Britanskim Oscarom Schindlerom.”

Nakon spašavanja, većinom židovske djece, od sigurne smrti u tadašnjoj Čehoslovačkoj, prebacio ih je između 1938-1939. godine na sigurno u Veliku Britaniju. O svojim herojskim poduhvatima šutio je gotovo pedeset godina sve dok 1988. njegova žena Greta nije pronašla album iz 1939. godine s kompletnim popisom dječjih imena i fotografija.

Posebno dirljivi stoga njegovi su susreti s ljudima koje je spasio, a ističe se iznenađenje koje mu je priređeno u live emisiji kad mu je obznanjeno da sjedi u publici s ljudima koje je spasio prije 50 godina.

Britanski heroj umro je u dobi od 106 godina i to na gorišnjicu odlaska voza koji je 1939. godine odveo najveći broj djece, njih 241. Vodeći djecu u Veliku Britaniju, borio se s birokratijom na obje strane. Njegov zet Stephen Watson rekao je kako je Winton umro mirno, u snu u bolnici Wexham, prenosi Indeks.hr.

Prije nekoliko mjeseci u Londonu odali su mu posebnu počast, a u znak zahvalnosti njegov spomenik postavljen je na glavnoj željezničkoj stanici u Pragu.

VIDEO: Priča o čovjeku koji je spasio 669 djece

Tagovi: