U Šamcu počinje izgradnja i obnova objekata uništenih u poplavama 2014. godine

Načelnik opštine Šamac Đorđe Milićević potpisao je ugovor sa tri korisnika za izgradnju stambenih jedinica po sistemu “ključ u ruke” u okviru programa za oporavak od poplava, ukupne vrijednosti 121.028 KM.

Sredstva su izdvojili EU, kao i opština koja će svaki objekat obezbijediti po 5.000 KM, lokacijske uslove, građevinsku i upotrebnu dozvolu. U okviru ovog programa, počinje sanacija i rekonstrukcija 17 stambenih jedinica u vrijednosti oko 110.500 KM, koje u cijelosti finansira EU.

– Riječ je o stambenom zbrinjavanju socijalno ugroženih kategorija stanovništva koje nije obnovilo svoje domove od 2014. godine, poslije poplava – kaže Milićević.

On je istakao da opština ima dobru saradnju sa Razvojnim programom UN koji sprovodi projekat.

Milićević je dodao da se na javni poziv prijavilo više od 100 aplikanata sa područja opštine Šamac, te da ih je 17 prošlo, a konačnu rang-listu utvrdile su komisije UNDP-a i opštine.

– Ovaj projekat će trajati do 2020. godine. Šamac će učestovati finansijskim sredstvima kako bi što više građana sa područja opštine dobili sredstva za sanaciju objekata. Od 2014. godine ostalo ih je mnogo koji zahtijevaju značajnu adaptaciju – rekao je Milićević.