Više lijekova o trošku Fonda zdravstvenog osiguranja Republike Srpske

Osiguranici Fonda zdravstvenog osiguranja Republike Srpske na recept mogu da dobiju 16 novih lijekova koje Fond ranije nije finansirao, među kojima je i najsavremenija terapija u liječenju najtežih bolesti, poput metastatskog melanoma, rekla je šef bijeljinske Kancelarije Fonda Nada Milošević.
 

-Koliko je ovo značajno, ukazuje i preporuka ombudsmana BiH koji su upravo po ugledu na Fond zdravstvenog osiguranja Republike Srpske sugerisali fondovima u Federaciji BiH da počnu sa finansiranjem terapije za liječenje metastatskog melanoma- navela je Miloševićeva.

Ona je pojasnila da je Fond još ranije počeo da finansira jedan lijek za liječenje metatskog melanoma, a u proteklom periodu o trošku obaveznog zdravstvenog osiguranja uvedena su još četiri lijeka za liječenje ove bolesti.

-Među njima je i imunoterapija koja je najefikasnija u liječenju oboljelih od karcinoma pluća, a koju je Fond u ovoj godini počeo da finansira. Sve ovo predstavlja veliki iskorak kada je riječ o pobošljanju uslova liječenja oboljelih od najtežih bolesti- istakla je Miloševićeva.

Ona podsjeća da od sredine avgusta osiguranici na recept mogu da dobiju još 20 novih lijekova koje finansira Fond.

-Riječ je o lijekovima koji se koriste u liječenju dijabetesa, kardiovaskulanih, plućnih oboljenja i drugih. Većina lijekova je uvrštena na listu `A`, što znači da osiguranici za njih plaćaju samo participaciju 10 odsto ili ne plaćaju ništa ako su oslobođeni od participacije. Na listu `A`, između ostalih, uvršteni su lijekovi za autoimune bolesti, bubrežnu insuficijenciju, astmu i drugi- pojasnila je Miloševićeva.

Prema njenim riječima, lijekovi za kardiovaskularna oboljenja, prevenciju moždanog udara, šizofreniju, te inkontinenciju uvršteni su na listu “B”, tako da osiguranici plaćaju 50 odsto cijene lijeka.

Miloševićeva kaže da mnogi od lijekova koji se sada izdaju na recept spadaju u lijekove novije generacije, poput terapije za šizofreniju i bipolarne poremećaje.

-Kontinuiranim proširenjem prava na lijekove, Republika Srpska prednjači u regionu, posebno kada je riječ o skupim terapijama, poput bioloških lijekova, citostatika, te savremene terapije za liječenje hepatitisa, koje su našim osiguranicima dostupne već tri godine, dok se, na primjer, u Srbiji tek sada uvode- navela je Miloševićeva.

Ona podsjeća da su u ovoj godini, zahvaljujući stabilizaciji poslovanja Fonda, znatno proširena prava osiguranika, poput uvođenja trećeg postupka vantjelesne oplodnje, finansiranja insulinskih pumpi, oslobađanja od participacije svih oboljelih od rijetkih bolesti.

-Obezbjeđivanje što kvalitetnije zdravstvene zaštite građanima i dalje će biti prioritet u radu Fonda, ali to prvenstveno zavisi od redovnosti uplate doprinosa za zdravstveno osiguranje- ističe Miloševićeva.

(Agencije)