Volovsko srce, stara ali popularna sorta paradajza

Jesen je godišnje doba koje karakteriše priprema namirnica za zimu i uvijek se vezuje za pregršt mirisa, okusa i posvećenosti tradicionalnim receptima za domaću zimnicu.

Svakako, jedna od namirnica koja je u našem narodu zauzela izuzetno mjesto zahvaljujući specifičnom ukusu, mirisu, ali i tradiciji konzumacije je jedan od starih sorti paradajza poznata pod nazivom Volovsko srce.

Paradajz Volovsko srce karakteriše prepoznatljiv ukus, miris, krupnoća i boja, a posebna specifičnost je oblik koji je izrazito srcolik, po čemu je ova sorta i dobila ime. Jedan od važnijih nedostataka u proizvodnji Volovskog srca je nemogućnost dugotrajnog lagerovanja, plodovi koji brzo dozrijevaju, te ne podnose dugotrajan transport i rukovanje. Sve navedeno utiče na cijenu ove sorte paradajza koja je uvijek skuplja u odnosu na druge, ali kupci će radije platiti veću cijenu za poseban kvalitet.

Kod pripreme zimnice domaći sok od ove sorte paradajza je uvijek za klasu kvalitetniji, ukusniji i predstavlja dobar izbor namirnice za različite salate, umake i druga jela.

Volovsko srce karakteriše i to da je sorta koja se gaji “za sebe”, u svojoj bašti i za potrebe u svom domaćinstvu. Zato je na pijacama uvijek manje zastupljen u odnosu na druge komercijalne sorte. Za ovu sortu možemo smatrati da svakako nije komercijalna, ali je odličan primjer kako kvalitet i ukus nađu put do potrošača i kako potražnja sama po sebi utiče na lokalna tržišta, kao i na male lokalne proizvođače namirnica.

Plodovi Volovskog srca nemaju na sredini karakterističnu bijelu masu, koja se sastoji od celuloznih vlakana i koja kod nekih sorti utiče negativno na kvalitet plodova za konzumaciju. Zbog osjetljivosti na bolesti, posebno na plamenjaču tokom kišnih razdoblja prinos ove sorte je uvijek manji, a plodovi prve klase generalno se teže očuvaju u dobrom stanju duži vremenski period. Sve navedene nedostatke ove sorte stručnjaci pokušavaju riješiti selekcijom i razvojem hibridnih sorti koje su otpornije.

Dakle, preporuka tokom ovih dana jeseni je da ovu sortu paradajza obavezno uvrstite u pripremu ukusne i zdrave zimnice, koja će sigurno biti boljeg kvaliteta i ukusa.

Autor: Mirela Zrnić, diplomirani agronom i magistar poslovne ekonomije