Osam pedagoških lekcija koje pokazuju da ste sa Balkana

Autorka teksta kaže da je na ideju da napiše tekst došla nakon što je  u istom danu prisustvovala situacijama iz života običnog roditelja, na buvljaku i kod doktora,  piše Zelena učionica.

Lekcija 1 – Ako me ne držiš za ruku, neko će te ukrasti!

Majka na buvljaku, kupuje nekakvu plastiku, držeći dijete za ruku. Dijete, naravno, nestrpljivo, cupka, otima se, odlazi na susjednu tezgu gdje je nešto njemu interesantnije. I, kako onda majka da dijete umiri i bude sigurna da će ostati uz nju sve vreme? Pa, tako što će reći: „Ne otimaj mi se! Hoćeš da te neko ukrade? Ovo je buvljak, ovde se svašta krade!”

Lijepo, majko, pa sutra kad kreneš u tržni centar, na buvljak, na kej, ti se pitaj što ti se dijete plaši gužve i nepoznatih ljudi, kad ga nisi tome učila.

U korjenu svih srpskih disciplinskih metoda je – strah! Zaplaši dijete da bi te slušalo! Vješticama, policajcima, nepoznatim ljudima, čime god. Valja se da se djeca malo i plaše…

Pedagoška lekcija 2 – Ostaćeš ovdje zauvijek!

Ovo mi nije bilo nimalo simpatično. Svako ko je sa djetetom završio na Institutu za majku i dete, zna šta ga tamo čeka – gužva i neorganizovanost. Ali o tome neki drugi put. Stigli smo tamo pola sata poslije ponoći, sa djetetom koje ima temperaturu skoro 40. Kao i svima prije nas, traže da joj izvadimo krv i uzmemo urin na pregled. Dok se mučimo da joj stavimo onu nesrećno napravljenu kesicu za urin, čujem oca kako šeta sa ćerkom od dvije ili tri godine i govori joj: „Ako hoćeš da ideš kući, moraš da piškiš! Ako ne piškiš, ostaćeš ovdje zauvijek!”

Ima li potrebe objašnjavati besmislenost ovakvih roditeljskih prijetnji? Kako bi trebalo da se osjeća dete kojem sopstveni roditelj prijeti da će zauvijek ostati u bolnici? Ali, to je za njegovo dobro…

Pedagoška lekcija 3 – Nećeš da ručaš? E, onda ću dati medi!

Ovo sam lično u svojoj familiji iskusila. Metod kojim baka nagovara moje dijete da jede! Klasično gajenje sebičnosti koju svi u sebi nosimo. Ako ti nećeš da pojedeš, ja ću dati medi, a da meda ne bi dobio ništa, dijete će brže bolje pojesti samo. Poslije ću se pitati zašto ništa neće da dijeli sa bratom koji je tek na putu…

Pedagoška lekcija 4 – Gdje si se udario? U drvo? Evo tuče mama drvo!

Da li je potrebno dodatno objašnjavati? Kada se dijete sopstvenom greškom ili nepažnjom udari, ti onda udri po tome što ga je udarilo. A što da ne onda i po djeci s kojom se sudara na igralištu? U čemu je razlika?

Pedagoška lekcija 5 – Ne vrti se u krug! Zavrtiće ti se u glavi! Ne diraj to, prljavo je! Ne penji se, pašćeš odatle!

Uvijek se sjetim svoje tetke koja živi u Švajcarskoj i koja, kad dođe u Srbiju, svojoj djeci dopušta bukvalno sve. Jednom sam svojim očima vidjela kako se zavlače ispod kioska na autobuskoj stanici, a da ona ne reaguje. A ne znam da li su u životu bili bolesni 3 puta. Dobro, ne kažem da treba da pustite dijete da dira bačene pikavce, ali kakve veze ima ako mu se zavrti u glavi? Malo će vježbati centar za ravnotežu. Pa šta ako padne s penjalice? Vi niste padali kao djeca? Popeće se opet i naučiti da ponekad da bi došao do cilja, mora i da padne.

Pedagoška lekcija 6 – Ne znaš ti to, ja ću.

Neka se javi roditelj koji ovo nikad nije rekao! Sa sve ovim „ne znaš ti”. Tako tipično, a tako pogrešno. Vjerovatno mislimo da nije još spreman sam da sipa sok u čašu, pa čekamo da to nekom magijom nauči, bez da ijednom prospe…

Pedagoška lekcija 7 – Tvoja učiteljica nema pojma. Šta ti je ovo napisala?

Ako roditelj ne poštuje učitelja, neće ga poštovati ni dijete. Ako dijete ne poštuje učitelja, ne može postići dobar rezultat jer nema povjerenja u onog ko ga kroz školovanje vodi. Dakle, šta god da je učiteljica napisala/rekla/uradila (a zamislite, i oni imaju pravo na grešku), nikad ne podrivajte njen autoritet pred djetetom.

Pedagoška lekcija 8 – Ako odmah ne prekineš, zvaću tatu!

Dijete kad čuje ovo, zapravo čuje: „Mama mi ništa ne može, tata nije tu. Mogu da radim šta hoću!” Najbrži recept koji majke koriste da bi uništile sopstveni autoritet nad djetetom. Mnoge to rade iz neznanja, a ne znam nijednu kojoj je ova prijetnja dala ikakav rezultat.

Koliko ovih lekcija ste vi održali svojoj deci? Da li biste nešto dodali?

Tagovi: