Počela sjetva pšenice na području Šamca

Na području opštine Šamac na nekoliko poljoprivrednih parcela počela je sjetva pšenice, dok je na većini u toku priprema zemljišta, rekao je Srni vršilac dužnosti načelnika opštinskog Odjeljenja za privredu i inspekcijske poslove Mladen Adžić.

S obzirom na sušni period, sjetva pšenice je obavljena na 10 odsto od ukupno 2.500 hektara, koliko će prema planovima biti zasijano ovom poljoprivrednom kulturom. Na 1.000 hektara u toku je sjetva drugih strnih kultura kao što su ječam, zob i tritikale.

Adžić je podsjetio da je sjetva ove sezone skuplja, s obzirom na veću cijenu dizel-goriva, ali da postoji i olakšavajući faktor.

– S obzirom na podsticaje resornog ministarstva od 60 feninga po litru goriva, postoji olakšavajući faktor, pa poljoprivrednici mogu da uđu u ovu sjetvenu sezonu – rekao je Adžić.

Adžić je istakao da sušni uslovi u periodu predsjetvene pripreme iziskuju veći angažman mehanizacije, pa će biti povećana i potrošnja goriva.

Poljoprivrednik iz Brvnika Cviko Čeliković jedini je u selu počeo sa sjetvom pšenice.

– Zasijao sam oko šest hektara pšenice. Zemljište je suvo, očekujem kišu kako bih zasijao još toliko – rekao je Čeliković.

Tagovi: