Novi studijski program na Fakultetu bezbjednosnih nauka u Banjaluci

Novi master program Upravljanje bezbjednosnim rizicima prirodnih katastrofa zvanično počinje u decembru na Fakultetu bezbjednosnih nauka Univerziteta u Banjaluci, a školarina za polaznike prve godine biće simbolična, rekao je na današnjoj promociji u Trebinju dekan Fakulteta Predrag Ćeranić.

Ćeranić je istakao da je novi program odobrila Vlada Republike Srpske na molbu Univerziteta u Banjaluci, kao rezultat potreba koje su uočene od Evropske komisije. 

- Vlada Republike Srpske odobrila je da ovaj studijski program pohađa 15 redovnih studenata - rekao je Ćeranić.

On je istakao da je cijena školovanja simbolična, s obzirom da će studenti plaćati samo prijavu 70 KM i školarinu 84 KM.

Direktor ustanove "Ekologija i bezbjednost" iz Trebinja Stevan Bekan rekao je da je jako važno što se pokreće ovakav studijski program.

- Hercegovina je područje koje je izloženo raznim vrstama elementarnih nepogoda, a u vezi sa tim i ekološkim rizicima - rekao je Bekan, te dodao da će sigurno biti zaposlenih iz ove ustanove koji će se prijaviti na program.

Tokom prvog semestra studenti će pohađati četiri obavezna predmeta i dva izborna, dok će u drugom pisati master rad.

Studenti koji upišu ovaj studijski program moći će u drugoj fazi da pohađaju nastavu na Kriminalističko-policijskoj akademiji u Beogradu i Univerzitetu u Obudi u Budimpešti kao partnerima projekta.

Banjaluka i Trebinje jedina su dva grada u kojima je u sklopu info-dana predstavljen ovaj studijski program za koji će nastava početi već u decembru.