Službenica Ministarstva rada oštetila budžet za 110 000 KM

Službenica Ministarstva rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske, Milana Grujić, koja je pod istragom zbog malverzacija sa obračunom plata, sama sebi je isplaćivala i do pet puta uvećana primanja i, kako se sumnja, oštetila budžet RS za oko 110 000 maraka.

To su, kako saznaju “Novosti”, pokazali prvi rezultati istrage koju, po nalogu Okružnog javnog tužilaštva u Banjaluci, protiv Grujićeve sprovodi PU Banjaluka. U policiji se saznaje da je istraga ušla u završnu fazu i da je od Ministarstva finansija RS zatražena dokumentacija kako bi predmet bio kompletiran.

– Istraga će uskoro biti okončana i čim kompletiramo potrebnu dokumentaciju tužilaštvu će biti dostavljen izvještaj o počinjenom krivičnom djelu. Sumnja da je ta službenica oštetila budžet za oko 110 000 KM, tako što je duži vremenski period sama sebi određivala platu i do čak 3 500 maraka, iako je njena plata iznosila oko 700 maraka – kaže izvor blizak istrazi.

Grujićeva je radila kao službenica za obračun ličnih primanja i naknada u Odeljenju za finansijsko-računovodstvene poslove u resornom ministarstvu. Ona je, kako pojašnjava izvor iz istrage, sačinjavala platne liste koje su u pismenoj formi išle na potpis i odobravanje njenom nadređenom. Sumnja se da je, nakon što bi dobila odobrenje, osumnjičena u elektronskoj formi platnih lista prepravljala iznos svoje plate i tako sama sebi isplaćivala uvećanu platu.

– Utvrđeno je da je sama sebi isplatila 66 000 KM više neto plate ili 110 000 KM bruto plate, za koliko je oštećen budžet RS – kaže dobro upućeni izvor.

Kako su mediji ranije pisali, istraga protiv Milane Grujić otvorena je nakon što su nadležni u Ministarstvu rada i boračko-invalidske zaštite uočili nepravilnosti u isplatama i o tome obavestili OJT u Banjaluci.

Rukovodilac odnosa sa javnošću OJT Banjaluka Maja Đaković Vidović kaže da je Tužilaštvo 8. oktobra ove godine od resornog ministarstva primilo prijavu protiv osumnjičene.

– Krivična prijava je dostavljena zbog postojanja osnovane sumnje da je službenica M. G. počinila krivično djelo pronevjere, i krivično djelo prevare u službi. Predmet se nalazi u radu i tužilac je stavio zahtjev PU Banjaluka za provjere navoda iz te prijave – rekla je Đaković Vidović.

Udaljena sa posla

Nakon što su otkrivene malverzacije sa isplatom plata, osumnjičena službenica je udaljena s posla i protiv nje je pokrenut disciplinski postupak, što je potvrdio i resorni ministar Milenko Savanović.

– Vidjećemo da li je tu zakazao sistem ili je u pitanju nešto drugo. Čim su uočene nepravilnosti službenica je suspendovana i udaljena s radnog mjesta – rekao je Savanović.