U SDS mijenjaju kurs: Govedarica pred smjenom

Zahtjevi pojedinih regionalnih odbora SDS da lider stranke Vukota Govedarica podnese ostavku naći će se na sjednici Glavnog odbora SDS, koji bi trebalo da zasjeda u subotu u Istočnom Sarajevu.

 

Ovo je za Srpskainfo potvrđeno u vrhu SDS nakon što se dobojskom, zvorničkom i romanijskom regionalnom odboru preksinoć pridružio i bijeljinski u zahtjevu da Govedarica i kompletno rukovodstvo stranke podnesu ostavke i preuzmu odgovornost za loše rezultate na izborima.

– U subotu će biti Glavni odbor SDS u Istočnom Sarajevu, gdje ćemo donijeti odluke o daljem djelovanju stranke. Sve inicijative i zaključci regionalnih odbora će se razmatrati, koje su legitimne. Očekuje se da se usvoji platforma o razgovorima sa drugim partijama, odnosno da se odredi put za postizborne koalicije – kaže Dragan Ćuzulan, potpredsjednik SDS.

Navodi da će, što se tiče inicijativa za smjenom predsjednika i održavanjem vanrednih izbora unutar SDS, jedan dio sigurno biti razmatran na Glavnom odboru.

– Skupština SDS odlučuje o smjeni predsjednika, jer ga ona postavlja, dok Glavni odbor ima nadležnost za razrješenje Predsjedništva stranke. Jedan dio inicijativa će biti usvojen na Glavnom odboru, dok bi uskoro trebalo da bude zakazana i Skupština stranke, koja će razmatrati mandat predsjednika, koji je ranije rekao da ga stavlja na raspolaganju stranci – kaže Ćuzulan.

O unutarstranačkim izborima u SDS bilo je riječi i na posljednjoj sjednici Glavnog odbora, gdje je odlučeno da se ide u redovne izbore, navodi potpredsjednik SDS Nemanja Vasić.

– Odluke regionalnih odbora će biti na dnevnom redu sjednice Glavnog odbora. I na prošloj sjednici su bile dvije ideje, jedna da ostavke podnesu članovi Predsjedništva i predsjednik, kako bi se išlo u vanredne izbore, a druga da se ide u redovne izbore kako se ne bi pravilo vanredno stanje u stranci – navodi Vasić.

Ističe da je druga ideja prošla kao zaključak, ali da nije isključeno da se na sljedećoj sjednici odluči da se ide u vanredne izbore, što traže regionalni odbori.

– Pitanje je ko će provoditi te izbore. Da li će ih provoditi predsjednik, generalni sekretar i Predsjedništvo ili radna grupa, koja bi bila izabrana od Glavnog odbora? Stvara se slika da se želi praviti koalicija sa SNSD, a mnogo krupnija stvar koja se dešava su unutarstranački izbori. Mnogo toga se iskoristilo mimo pravilnika i akata SDS, kao što je Obren Petrović uzeo sebi za pravo da pregovara s liderom SNSD Miloradom Dodikom, zbog čega je sankcionisan – kaže Vasić.

Ističe da će Glavni odbor razmotriti žalbe odboru za izbacivanje Kostadina Vasića iz stranke, ali i sankcionisanje Obrena Petrovića iako se, kako kažu, ove dvije odluke ne mogu isto posmatrati.

– Vasić je izbačen zbog svojih izjava i optužbi na račun određenih ljudi, dok je Petrović napravio mnogo goru stvar za SDS kada je mimo odluka Glavnog odbora dogovorio saradnju s Dodikom. O svakom ćemo raspravljati i kako bude većina odlučila tako će biti – kaže Vasić, prenosi Srpskainfo.

Visoki funkcioner SDS Mirko Šarović kaže da RS treba jaka i snažna alternativa SNSD i da ne vidi nikog drugog osim SDS.

– To ne znači da ne možemo sarađivati sa vodećom strankom u nekim stvarima i da podržimo neke incijative koje su bitne za RS ili na nivou BiH. Što se tiče velike koalicije treba postojati neki veliki cilj poput promjene Ustava, a nisam vidio potrebu za takvim nekim okupljanjem – rekao je Šarović.

On je istakao da ne podržava poteze Petrovića, jer „u jednoj stranci ne mogu biti dvije politike“.

 

Vasić prešao kod Stevandića

 

Kostadin Vasić iz Zvornika, o čijoj bi žalbi zbog isključenja iz stranke tek trebalo da razmatra Glavni odbor, juče je pristupio Ujedinjenoj Srpskoj Nenada Stevandića. Iako su bivše kolege iz SDS viđeni na kafi u Banjaluci, tokom trajanja posljednje sjednice Glavnog odbora SDS, tada su tvrdili da o eventualnom Vasićevom transferu nisu razgovarali.

U novom sazivu NS RS, pristupanjem Vasića, Ujedinjena Srpska će imati četiri poslanika.