Borislav Maljenović, strip crtač iz Doboja: U našoj zemlji strip je nevidljiv

Crtanje stripa je profesija kao i bilo koja druga, kaže jedini dobojski strip-crtač Borislav Maljenović, a iako se ne radi u fabrici, kancelariji ili na gradilištu, “osmica” se provede za crtačkim stolom.

– To je posao, ko hoće ozbiljno time da se bavi, koji danas uzima osam, deset i više sati, zavisno od tempa rada, to je već individualno – priča Maljenović, koji se za strip zainteresovao prije skoro sedam godina. Dodaje da je idealna formula za strip-crtača da živi u BiH, a da radi za neku stranu izdavačku kuću.

– E, sada, ne mogu griješiti dušu, ima ovdje ozbiljnih klijenata, dobrih platiša, tako da može da se nađe posao i u našoj zemlji. Trenutno radim za nekoliko nezavisnih scenarista, nezavisnih izdavača – naveo je on.

Iako se do sada nije trudio da se predstavi ozbiljnim izdavačkim kućama, želja mu je da se jednog dana oproba kao crtač u jednoj takvoj, koje imaju stroge uslove za crtače, poput strogo određenog roka i broja stranica.

– Oni imaju visoke standarde koje ja ne mogu, bar u ovom momentu, da ispoštujem i ne bih da se upuštam u nešto što neću moći da “istjeram” do kraja, čisto radi čuvanja reputacije – iskren je Maljenović.

Sve ga, kaže, inspiriše, najprije njegove dvije kćerkice, pa osim ozbiljnih tema, crta i dječje stripove.

– Evo, prije nekoliko dana završio sam dječji strip za časopis “Ježurko” i to je strip koji mogu da čitaju djeca uzrasta od šest godina, od prvog razreda. Mogu da ga čitaju s roditeljima, s onima u zrelim godinama – pojasnio je Maljenović, čiji radovi su trenutno izloženi u Umjetničkoj galeriji dobojskog Centra za kulturu i obrazovanje zajedno sa stripovima još dvadesetak autora iz RS.

Strip nikada nije bio bolji i kvalitetniji iako živimo u eri interneta i društvenih mreža, uvjerava Maljenović. Nažalost, u našoj zemlji strip je nevidljiv, ali su zato stripovi u svijetu i dalje veoma čitani.

– Organizuju se ozbiljne konvencije stripa, s velikom posjećenošću. Stripu apsolutno ne smetaju masovni mediji i internet. Strip se prilagođava i danas u svijetu interneta imate digitalne stripove, neka sjajna izdanja stripova koja su do sada objavljivana u toj fizičkoj, papirnoj verziji – ističe dobojski crtač.

Strip i u Doboju ima svoju publiku i čitaoce, što se moglo vidjeti na otvaranju izložbe, ali zato je potencijalnih crtača veoma malo, ali ih Maljenović poziva da se ohrabre i obrate mu se za savjete, kako bi im pomogao i usmjerio ih koliko može, pišu Nezavisne novine.