Umičević se izvinio zbog nesmotrene izjave: Ostajem pri tvrdnji da o trudnicama mora brinuti država, a ne poslodavac

Država mora da osnuje fond odakle će se finansirati trudničko bolovanje, kao što se finansira i porodiljsko, jer je ta obaveza veliko opterećenje za firme u kojima su većinom zaposlene žene.

Izjavio je ovo tehnički direktor Tvornice obuće “Bema” Marinko Umičević, objašnjavajući motive za davanje izjave o trudnicama, kontracepciji i odlasku na bolovanje, koja posljednjih dana izaziva oštre reakcije širom Republike Srpske i za koju i sam priznaje da je bila nesmotrena.

- Nije mi bio cilj nikoga da uvrijedim po pitanju moje neshvaćene i nesmotrene izjave o trudnicama i porodiljama i izvinjavam se ako sam nekoga uvrijedio. Možda sam govorio figurativno i narodnim jezikom, pa je to ispalo prosto i uvrjedljivo. Želim da se popravi stanje za sve trudnice, a ne samo one koje rade u “Bemi”, da se ne vode pod šifrom 020 koja znači krvarenje u trudnoći i da se ne tretiraju kao bolesne - rekao je Umičević.

Dodaje da u “Bemi” nikada ni jedna trudnica nije dobila otkaz, kao što je to slučaj kod većine poslodavaca, niti će dobiti, ali ako se svi zalažemo za natalitet, onda moramo zajedno to i da platimo.

Trenutno je u ovoj fabrici zaposleno 1.250 radnika. Od toga je 50 radnica na trudničkom bolovanju, koje će zatim koristiti porodiljsko odsustvo, a na porodiljskom je trenutno 40 žena.

Zloupotrebe

Uprkos tome što su mnogi na sav glas osudili izjave Marinka Umičevića, ima i onih koji ga podržavaju i na svojim leđima su osjetili zloupotrebe trudničkog bolovanja.

- Radila sam do devetog mjeseca trudnoće i nije mi bio problem, ali me je poslodavac pozvao da se ranije vratim sa porodiljskog i ostavim bebu jer je druga koleginica otišla na bolovanje čim je saznala da je trudna. Naravno da trudnice treba zaštititi i da moraju imati prava, ali se neko mora pozabaviti i zloupotrebama tog prava – rekla je Banjalučanka V.Š.

Dodaje da svi znamo da ima onih koje se vode time da je lakše u prvim mjescima trudnoće otići na bolovanje i primati platu, nego za nešto više para raditi.

Sukob

Marinko Umičević kaže da će zbog “slučaja trudnica” tužiti pojedine portale, ali i pojedince, te se osvrnuo na izjavu novinarke i liderka za rodnu ravnopravnost Milkice Milojević.

Reagujući na njegove izjave o trudnicama, Milojević je rekla da mu ovo nije prvi put da daje slične izjave.

- Čak je on i bolji poslodavac nego što govori, ali evo jedan prijedlog, ako trudnice prave toliki problem privredi, neka onda zaposli muškarce - rekla je Milojević.

Umičeviću je preporučila da problem privrede i trudnica pokuša da riješi sa stranačkim šefom, Miloradom Dodikom, s obzirom na to da je i on u vlasti. Marinko odgovara da “nije lijepo da tako priča protiv njega i da uvlači Milorada Dodika u ovu priču sa kojom on nema veze”, jer je ovo problem koji bi trebalo da riješi Vlada RS.

Milojevićevu je oslovio kao “svoju drugaricu” i podsjetio je da joj je nekoliko puta bratski bio pri ruci, kada je, kao žena, prolazila kroz teške životne trenutke, od razvoda, do pomoći oko djeteta, u smislu stipendije, obuće, kupovine udžbenika, pa i ekskurzije u Indiju.

Mojabanjaluka.info