Kod Preševa pronađeno oružje albanskih terorista, planiran napad na vojnike?

U podrumu jedne kuće na području opštine Preševo pronađeno je zakopano oružje za koje se vjeruje da je pripadalo albanskim teroristima i da je bilo namijenjeno za napade, pišu "Večernje novosti".

Pronađene su dvije automatske puške - američki "tompson" i sovjetski PPS-43, jedna kineska i jedna domaća poluautomatska puška i dvije ručne bombe kineske proizvodnje, koje su poslate na vještačenje.

Oružje je otkriveno u kući koja se nalazi u blizini vojne baze "Pečeno brdo", gdje pripadnici Vojske Srbije redovno patroliraju, pa postoji sumnja da je postojala namjera da meta napada budu vojnici.

U blizini se nalazi i administrativna linija sa Kosmetom, što omogućava da se u kratkom periodu eventualni teroristi prebace sa Kosova na područje sela Depce i obrnuto.

Prema saznanjima "Večernjih", u selu Depce je tokom oružane pobune na jugu Srbije bilo jedno od uporišta takozvane takozvane Oslobodilačke vojske Preševa, Medveđe i Bujanovca, kojim je komandovao Redžep Aliju, zvani komandant Redža.

Naoružanje je bilo u dobrom stanju i moglo se koristiti. Bilo je zakopano na dubini od šezdesetak centimetara u podrumu napuštene urušene kamene kuće čiji je krov izgorio u požaru.

Pretpostavlja se da je otkriveno oružje dio naoružanja pripadnika takozvane Oslobodilačke vojske Preševa, Medveđe i Bujanovca, koje je korišteno tokom sukoba, između 1999. i 2001. godine. Najviše borbi tada se vodilo upravo u okolini Preševa.

Pobuna je ugušena 2001. godine kada su srpske snage ušle u kopnenu zonu bezbjednosti i razoružale teroriste.

Nakon što je pobuna ugušena, manji dio oružja koje su koristili teroristi predat je državnim organima, a ostatak arsenala prebačen je na Kosovo i Metohiju ili je sakriven na jugu centralne Srbije, najčešće na teško pristupačnim mjestima u blizini administrativne linije.

Vlasnik napuštenog objekta u kojem je oružje bilo sakriveno sa porodicom živi i radi u Francuskoj.

Prema saznanjima srpskih operativaca, on ima i kuću u Gnjilanu, u kojoj živi jedan od njegovih sinova, ali u rodno Depce, gdje se nalazi sporna kuća, niko od njih ne dolazi.

Redžep Aliju, jedan od komandanata takozvane Oslobodilačke vojske Preševa, Medveđe i Bujanovca, poznat je kao dio Gnjilanske grupe OVK kojoj se na teret stavlja najmanje 80 ubistava civila, ali i otmice, silovanja, mučenje i zlostavljanje.

Put koji se nalazi uz kuću, gdje je pronađeno oružje, intenzivno koriste krijumčari koji akciznu i drugu robu švercuju između Kosmeta i Preševa.