Potresan video: Jovana osvojila Časni krst, posvetila ga svima koji se bore sa opakom bolešću

Na zemunskom keju u Beogradu Bogojavljanski krst uzela je danas 18-godišnja Jovana Leposavić iz Beograda, djevojka koja se izliječila od raka.

U Zemunu je u tradicionalnom plivanju za Bogojavljenski krst učestvovalo oko 300 plivača u prisustvu patrijarha Irineja i gradonačelnika Beograda Zorana Radojičića.

Razaljinu od 33 metra, pri temperaturi vode od dva do tri stepena, prvi je preplivao Lazar Makuljević, ali niko od plivača nije htio da uzme krst dok Jovana nije došla do njega i uzela ga.

Ona je nakon izlaska iz vode rekla da svoju pobjedu posvećuje svim svojim prijateljima koji su se liječili od raka ali i onima koji više nisu živi.

Rekla je i da je sama imala veliku borbu s tom bolešću prije četiri godine i da je uspjela da je pobijedi, kao i da se vratila sportskom načinu života i igranju fudbala.

Ona je prva pripadnica ljepšeg pola koja je pobijedila od kada se organizuje plivanje u Zemunu.

Patrijarh Irinej je nakon službe pokropio učesnike osvećenom vodom, a oni su prije početka plivanja otpjevali pjesmu kosovskih junaka, kao i himnu Srbije "Bože pravde".

Učesnici su takođe prije plivanja počeli da se zaklinju u čast Srbije, Kosova, Republike Srpske i Rusije, i otpozdravili sa "Dogodine u Prizrenu".

Patrijarh Irinej je prethodno služio arhijerejsku liturgiju u crkvi Svetog Nikolaja u Zemunu, odakle je litija krenula centralnim zemunskim ulicama do keja.

On je pre početka plivanja u obraćanju velikom broju građana istakao da se danas slavi jedan od najvećih pravoslavnih praznika, Bogojavljanje, i zahvalio Bogu na miru i izrazio nadu da će se mir nastaviti u narednom periodu, "s obzirom da je svima najpotrebniji", pišu Večernje novosti.