Psihijatrijskog bolesnika i ubicu rodbina namjerava da zaposli u bolnici u Zemunu

Dok je banjalučki sud na velikim mukama uoči konačne odluke o sudbini psihijatrijskog bolesnika Željka Stevanovića, osuđenog zbog ubistva vozača “Autoprevoza” Bore Topića, u dokumentaciji koja je dostavljena sudu nalazi se i šokantna izjava da bi se Stevanoviću nakon puštanja mogao obezbijediti posao u bolnici u Zemunu, otkriva izvor Srpskainfo blizak tužilaštvu.

U ovom dokumentu izvjesna Lj.S, koja se predstavila kao rođak psihijatrijskog bolesnika, navodi da Željko, ukoliko bude pušten na slobodu, ima priliku da se zaposli u bolnici u Zemunu.

– Željko Stevanović ima priliku da se zaposli u medicinskoj službi, na mjesto za koje bude sposoban – navodi se u izjavi koju je potpisala Lj.S.

Rođaka psihijatrijskog bolesnika garantuje da će Stevanović živjeti u njenoj porodičnoj kući.

Šokantna izjava o budućem zaposlenju psihički bolesne osobe dostavljena je sudu u cilju puštanja na slobodu Stevanovića. Stručnjaci upozoravaju da porodica uopšte ne shvata ozbiljnost situacije.

Sklonost ka idealizaciji

Ovome u prilog ide i zaključak banjalučkog Centra za socijalni rad koji je utvrdio da članovi porodice Željka Stevanovića imaju sklonost ka idealizaciji porodičnih odnosa, te da minimiziraju teško duševno stanje u kojem se nalazi Stevanović.

U CSR su ujedno zaključili da, obzirom da nisu u mogućnosti opservirati odnose u porodici Stevanović, te odnose sa drugim osobama u okruženju, nisu u mogućnosti ni potvrditi odnosno negirati mogućnost rizika za povratak Željka Stevanovića u lokalnu zajednicu.

Podsjetimo, Srpskainfo je još ranije otkrio da je stručni tim Zavoda za forenzičku psihijatriju Sokolac dostavio Osnovnom sudu Banjaluka mišljenje da bi se u narednom periodu trebalo raditi na resocijalizaciji i povratku u lokalnu zajednicu Željka Stevanovića.

Dok tim vještaka iz Banjaluke smatra da se Stevanović ne nalazi u zadovoljavajućoj fazi medicinske remisije, potpuno suprotno mišljenje iznijeli su stručnjaci iz Zavoda za forenzičku psihijatriju Sokolac.

Različta mišljenja

Vještaci iz Banjaluke smatraju da Stevanović i dalje poseduje manifestne elemente psihoze, sumanute ideje i proganjanja. S druge strane, stručni tim iz Zavoda smatra da je medicinski tim, kada je u pitanju Stevanović, postigao svoj maksimum što se tiče medicinske remisije, te da on više nikada neće biti bolji, kada je u pitanju njegovo psihičko stanje.

Stručnjaci kod puštanja Stevanovića na slobodu vide “mnogobrojne peripetije”, ali istovremeno dodaju da bi sud u narednom periodu trebao raditi na tome da se pacijent vrati u lokalnu zajednicu.

– Iako je Zavod ostvario kontakte s porodicom i CSR Banjaluka, ništa se nije učinilo od strane lokalne zajednice kada je u pitanju postizanje uslova za resocijalizaciju Stevanovića i njegov bezbjedan povratak u lokalnu zajednicu. Iz navedenog razloga, na kolegijumu su se svi jednoglasno složili da mi u slučaju Željka Stevanovića ne predlažemo otpust pacijenta iz ustanove već samo konstatujemo njegovo aktuelno zdravstveno stanje. S obzirom da nam je dostavljeno mišljenje vještaka koji drugačije misle, na sudu je da prihvati jedno od dva mišljenja. Ukoliko bi se prihvatilo naše mišljenje, onda bi sud s nadležnima iz lokalne zajednice, Centrom za socijalni rad Banjaluka i Policijskom upravom Banjaluka, te porodicom, ovaj predmet u vezi Željka Stevanovića trebao rješavati u pravcu ispitivanja mogućnosti i prepreme terena za njegovu resocijalizaciju i povratak u lokalnu zajednicu – zaključili su iz Zavoda za forenzičku psihijatriju Sokolac.

Odlično obaviješteni izvor Srpskainfo navodi da je sud zatražio treće mišljenje, koje takođe dolazi od vještaka iz Sokoca, nakon čega će biti donesena konačna odluka o puštanju Stevanovića na slobodu.

Presuda

Željko Stevanović je osuđen u banjalučkom Okružnom sudu 27. juna 2015. na kaznu prisilnog liječenja u zatvorenoj ustanovi zbog ubistva vozača “Autoprevoza” Bore Topića (55). Stevanović je Topića ubio u bombaškom napadu 13. marta 2014, na autobuskoj stanici kod Poljoprivredne škole u banjalučkom naselju Lazarevo.

Kada je Topić zaustavio autobus na stanici Stevanović je kroz prednja vrata u krilo Topića bacio bombu, koja je vozača ubila na mjestu. Nakon napada koji je šokirao javnost, Stevanović je pobjegao i skrivao se 36 časova.

Uhapšen je u jednoj od najvećih policijskih potjera koje pamti Banjaluka. U potrazi je, osim policajaca i inspektora, te specijalno obučenih pasa za ovu namjenu, učestvovao i helikopter.