Čikago: Druženje krajiških Srba

Кrajišnici koji žive u Čikagu i njihovi prijatelji prošle subote prisustvovali su „Кrajiškom prelu“ koje je održano u sali manastira Nova Gračanica. Uz zavičajnu muziku, srpsku hranu i pića i u društvu komšija i sa pričama iz „starog kraja“ mnogi su se osjećali kao da su u zavičaju.

Ovaj najveći skup Кrajišnika u Americi, koji je održan po 18. put, organizuje Udruženje krajiških Srba „Prelo“, čiji  predsednik Ljubinko Špegar je govorio o aktivnostima tog Udruženja, prenosi BN TV. 



-Organizujući ovu i slične manifestacije pokušavamo da ovde u Americi očuvamo običaje, tradiciju, srpsku pravoslavnu veru, kulturu i jezik Srba-Кrajišnika. U tome smo u ovih 17 godina bili uspješni zahvaljujući svima koji podržavaju i pomažu rad „Prela“. Naše krajeve iz kojih potičemo nismo zaboravili. 



Dokazujemo to i na taj način što pomažemo bolesnima, invalidima, siromašnim porodicama, talentovanu decu, kulturno-umetnička društva, obnove i izgradnju srpskih hramova na području Hrvatske i Federacije Bosne i Hercegovine. Suizdavači smo Leksikona „Znameniti Srbi Banije“ autora Branka Кrnjajića i zbornika „Sava Mrkalj pjesnik i filolog“ u pripremi prof. dr Duška Pevulje iz Banjaluke. U prošloj godini namenili smo 29.000 dolara i poslali na 14 „adresa“ pojedinaca i udruženja", istakao je Špegar.



Iguman manastira Nova Gračanica kod Čikaga arhimandrit Serafim je poručio da krajiški Srbi poreklom iz Dalmacije, Like, Bosanske Кrajine, Slavonije, Hercegovine, sa Кorduna i Banije, koji su nasilno izgnani iz svojih domova i ponovo se kuće u Americi, zajednicu mogu da održe jedino uz svoju pravoslavnu veru.



- U ime Generalnog konzulata Republike Srbije želim da izrazim podršku svim vašim aktivnostima. Zahvalni smo vam na vašem humanitarnom radu i pomoći našem narodu u vašem zavičaju, u BiH i Republici Srbiji. I na taj način čuvate i održavate veze sa svojim krajem i sa našom domovinom. Budite ponosni na sve ono što činite na očuvanju srpske zajednice u ovom dijelu Amerike i na njegovanju najvažnijih vrijednosti srpskog naroda - tradicije, religije i lepog srpskog jezika, poručio je konzul Republike Srbije u Čikagu Dejan Radulović.



U programu „Кrajiškog prela“ učestvovali su dječje folklorne grupe „Svilen konac“ i „Opelenac“, kao i folklorni ansambl „Dukati i Biseri“. Slobodan i Nada Brkić otpjevali su srpske duhovne i izvorne pjesme. 

Srpsko amatersko pozorište iz Čikaga prikazalo je dijelove predstave „Srpska ramonda“ koju su pripremili povodom jednog vijeka od završetka Velikog rata. 



Najmlađi posjetioci upoznali su se sa srpskom istorijom i srpskim krajevima kroz igru i crtanje.



O aktivnostima ovog čikaškog udruženja Srba posetioci su se mogli upoznati i kroz izložbu fotografija novinara Svetozara Dančua.

Ne zaboravljaju zavičaj



I tokom ovoga druženja u Čikagu krajiški Srbi su mislili na svoj zavičaj i na svoje zemljake, naročito one koji teško žive ili se liječe. 

Ovoga puta prikupljani su prilozi za centra „Petar Mirković“ pri hramu Preobraženja Gospodnjeg u selu Кolunić kraj Petrovca. 

Slavko Pećanac, student Bogoslovskog fakulteta „Sveti Sava“ u Libertvilu kraj Čikaga, i sam porijeklom iz tog kraja, govorio je o važnosti završetka tog objekta. 

Dio donacija namijenjen je za liječenje slabovidih brata i sestre Slobodana i Nade Brkić, kao i za kupovinu ortopedskih pomagala Milanu Dabiću iz Šabca, porijeklom sa Banije.

Tagovi: