Aleks Džons mora da plati skoro 50 miliona dolara zbog širenja laži

Tokom suđenja Džons je priznao da se masakr u Sendi Huku zaista dogodio i izvinio se roditeljima stradalog dječaka.

Američki teoretičar zavjera Aleks Džons će, pored 4,1 miliona dolara već dosuđene kazne, roditeljima šestogodišnjeg dečaka ubijenog u masakru u školi "Sendi Huk" 2012. godine, morati da plati odštetu u visini od 45,2 miliona dolara zbog lažne tvrdnje iznijete na sajtu "Infovors", da je taj događaj zapravo izrežiran, odlučio je sud u Teksasu.

Nil Heslin i Skarlet Luis, razvedeni roditelji ubijenog šestogodišnjeg Džesija Luisa svjedočili su da su ih sljedbenici Aleksa Džonsa godinama uznemiravali i slali im prijetnje smrću, prenosi RTS.

Optuživali su ih, kako su navodili, da su lagali o pogibiji njihovog sina 14. decembra 2012. godine u pucnjavi u kojoj je ubijeno 20 djece i šestoro zaposlenih u osnovnoj školi Sendi Huk u Njutaunu.

Džons, istaknuta ličnost u američkim desničarskim krugovima i pristalica bivšeg predsjednika Donalda Trampa, nazvao je masakr u Sendi Huku prevarom američke vlade u kojoj su učestvovali glumci, a, po njegovim riječima, trebalo je da posluži kao izgovor za oduzimanje oružja Amerikancima.

Roditelji su tražili kaznu u visini 145,9 miliona dolara i nadoknadu štete od 150 miliona dolara.

Nadoknada štete se dosuđuje kao kompenzacija za pretrpljenu bol oštećene strane, a kaznena odšteta se izriče zbog samog djela koje je počinio osuđeni.

- Tražimo od vas da pošaljete veoma, veoma jednostavnu poruku, a to je: zaustavite Aleksa Džonsa. Zaustavite monetizaciju dezinformacija i laži - istakao je u svom obraćanju poroti Vesli Tod Bol, advokat roditelja nastradalog dječaka, navodi Rojters.

Džons je pokušao da se distancira od teorija zavjera tokom svog svjedočenja na suđenju, izvinjavajući se roditeljima i priznajući da se masakr u Sendi Huku zaista dogodio.

mondo.ba

Tagovi: