Inovativan pristup zdravlju pčela razvijen u Crkvini kod Šamca

Dopunska ishrana pčela neophodna je zimi, ali i u rano proljeće, kada polen i nektar još uvijek nisu dostupni pčelama, takođe i ljeti kada zbog izuzetno visokih temperatura biljke prestaju da luče nektar. Upravo u tim periodima, pčele su više izložene parazitima. Proizvođač hrane za pčele- šećernih pogača i invertovanog sirupa, porodična firma “Ekomed” iz Crkvine kod Šamca, patentirala je hranu za pčele sa biljnim dodacima protiv parazita.

Porodica Maslić iz Crkvine kod Šamca pčelarstvom se bavi više od 40 godina. Osim proizvodnje meda i drugih pčelinjih proizvoda, bavili su se i preradom pčelinjeg voska za satne osnove. Nakon što je taj, inače značajan i neophodan proizvod u pčelarstvu, postao tražen kod šamačkih pčelara, ubrzo je počela organizovana proizvodnja u porodičnoj firmi osnovanoj 2004. godine. “Ekomed” je u narednim godinama proizvodnju proširio na hranu za pčele.

Pero Starčević, koji je zadužen za razvoj poslovanja, kaže da “Ekomed” proizvodi hranu za pčele sa prirodnim ljekovitim dodacima protiv parazita nozeme apisa, te da su sada proizveli i hranu koja pčele štiti od varoe.

Pčelarima je dobro poznata varoa, koja je i najčešći pčelinji parazit, a koja je svojim prisustvom sposobna da uništi kompletnu pčelinju zajednicu. Dvije godine smo razvijali i testirali taj proizvod koji je potpuno ekološki, to je pogača za prihranu pčela sa biljnim dodacima koji djeluju protiv varoe”, kaže Starčević.

Za veći obim proizvodnje potrebna je i odgovoarajuća oprema, a pomoć za nabavku automatske linije za proizvodnju i pakovanje pogača za pčele stigla je kroz projekat razvoja tržišne poljoprivrede FARMA II, koji finansiraju Švedska i USAID. Automatska linija koštala je oko 122 hiljade maraka, a sredstva su u istom iznosu, od po 61 hiljadu maraka, obezbijedili “Ekomed” i FARMA II.

Ova vrsta podrške nama mnogo znači, jer sada možemo da pokrenemo serijsku proizvodnju i to već na proljeće, za oko dva mjeseca. Dosadašnji kapacitet proizvodnje hrane za pčele bio je oko 500 tona godišnje, a sa automatizacijom mi ćemo ga podići za još deset posto”, kaže Starčević.

“Ekomed” iz Crkvine proizvodi i satne osnove, jedini su izvoznici iz BiH u zemlje Evropske unije. Godišnja proizvodnja je oko 150 tona. Vosak otkupljuju od pčelara iz cijele BiH. “Ekomed” zapošljava 40 stalnih radnika, a povremeno angažuje i sezonske radnike.

M. L.

Tagovi: