Kakva kazna čeka Đokovića u Srbiji zbog kršenja mjera izolacije

Najbolji teniser svijeta Novak Đoković možda je uspio da se kroz australijski sud probije do teniskih terena Australijan opena, ali je pitanje šta ga čeka u Srbiji.

U medicinskoj dokumentaciji, koju je njegov tim objavio tokom sudske borbe u Australiji, vidi se da je Đoković 16. decembra bio pozitivan na virus koronu.

Međutim, tog dana, kao i u naredna dva, nekoliko puta je viđen u javnosti, iako bi trebalo da bude u izolaciji.

- To je krivično delo, po članu 248 Krivičnog zakonika, a za koje je predviđena ili novčana kazna ili kazna do tri godine zatvora - kaže za Dragiša Ćalić iz Komiteta pravnika za ljudska prava (Jukom).

Iz Instituta za javno zdravlje "Batut" do trenutka objavljivanja teksta nisu odgovorili na pitanja BBC-ja o tome kada je Đokoviću dostavljen pozitivan test na virus korona.

U praksi, kaže Ćalić, moguće je i da se postigne dogovor sa tužilaštvom i Đokoviću se odredi društveno-koristan rad.

- Sudija bi gledao kolika je zaprećena kazna, koje su otežavajuće i olakšavajuće okolnosti i na osnovu toga bi odredio sankciju - navodi Ćalić.

Ćalić kaže da je pitanje da li bi, imajući u vidu da je Đoković javna ličnost, išlo ka strožoj kazni kao primjer drugima, jer, dodaje Ćalić, svrha sankcije je da opomene i ostale izvršioce krivičnih djela da skrenu sa tog puta. 

Muškarac iz Dimitrovgrada prvi je osuđen u u martu 2020. godine zbog kršenja mjera samoizolacije i to na tri i po godine zatvora, a dvije osobe u Požarevcu ubrzo osuđene na dvije i po godine.

- Na početku epidemije, dok se i dalje ništa nije znalo i dok smo svi bili uplašeni, prve kazne za kršenje mera izolacije su bile poprilično drastične. Međutim, kako je vreme prolazilo kazne su bile sve blaže i blaže, a trenutno su uglavnom ili uslovne ili novčane oko 100.000 (1.663 KM) do 150.000 (2.500 KM) dinara - kaže Ćalić.

Slučaj Đokovićevih PCR testova i njegovih kretanja tih dana po Beogradu izazvao je veliku pažnju u čitavom svijetu, naročito poslije konferencije za medije Đokovićeve porodice, koja je prekinuta neposredno poslije pitanja o kretanju tenisera.

- Ceo proces je javan, svi objavljeni dokumenti su legalni - odgovorio je kratko Đorđe Đoković, Novakov brat. 

nezavisne.com