Književni klub „Savovanje“ obilјežio 45 godina rada

Književni klub „Savovanje“ u Šamcu svečanom akademijom je obilјežio 45 godina rada na kojoj su podijelјena priznanja za doprinos radu ovog kluba.

Predsjednik Književnog kluba „Savovanje“ Ilija Pavlović istakao je da je posebno priznanje dodijelјeno Milovanu Dujkoviću, koji je 1976. godine prisustvovao osnivačkoj skupštini.

Dujković zbog narušenog zdravlјa nije prisustvovao svečanosti, pa su priznanje počasnog člana preuzeli njegova kćerka Slađana i sin Boro.

Diplome su dodijelјene predsjedniku Skupštine opštine Simi Varadinoviću i novinaru Svetlani Pavlović, koji su dali veliki doprinos afirmaciji kluba, kulture, jezika i pisma srpskog naroda.

Predsjednik kluba Pavlović rekao je da književni klub „Savovanje“ nije prestajao sa radom ni tokom velikih iskušenja, kao što su rat, poplave, ističući da su lјudi pisali i u rovovima i za vrijeme poplave.

„Do sada smo objavili više od 170 knjiga svih žanrova, izdali Zbornik 2009. godine zajedno sa klubom „Jovan Dučić“ iz Dervente, Zbornik 2010. godine zajedno sa klubom „Jovan Dučić“ i klubom „Luča“ iz Vlasenice. Ove godine izdali smo svoj vlastiti Zbornik u kome se vidi istorijska staza „Savovanja“ od 1976. godine do danas“, kaže Pavlović.

On je podsjetio da je u Zborniku zastuplјeno 28 pisaca koji trenutno djeluju i stvaraju u „Savovanju“, ali i pisaca koji su stvarali ovaj klub, a koji nažalost nisu među živima.

„Od 1976. godine ostali smo bez 16 naših članova, ali ostala su njihova djela i zahvalјujući njima, imamo čime da se ponosimo i nastavimo staze gdje su oni stali“, rekao je Pavlović i dodao da klub „Savovanje“ trenutno ima 45 članova.

Potpredsjednik Skupštine opštine Jadranka Đukić, koja je u ime predsjednika Skupštine Sime Varadinovića primila diplomu, čestitala je 45 godina rada književnom klubu i zahvalila za priznanje u ime opštinske uprave.

„Ponosni smo što skoro pola vijeka imamo književni klub „Savovanje“, koji daje veliki doprinos stanovnicima opštine Šamac“, navela je ona.

Nije učitano

Akademiji su prisustvovali gosti pjesnici iz Sombora, Vlasenice, Bijelјine, Donjeg Žabara, Pelagićeva, Doboja, Dervente, Lopara, Bratunca, Rogatice, Prnjavora, Modriče, Brčkog, Štutgarta, Švajcarske.

Glas Regije