Lokalizuje se požar na deponiji otpada u Jelasu u Donjem Hasiću kod Šamca

Na deponiji otpada u Jelasu u Donjem Hasiću lokalizuje se požar koji je izbio sinoć, saniraju ga radnici КP”Slobodna zona” i vatrogasci Teritorijalne vatrogasne jedinice Šamac. Prostor otpada Jelas je 50.000 metara kvadratnih. Pretpostavlja se da je sa smećem dovežen i neki dio koji je tinjao i koji je zapalio vatru.Na lice mjesta odmah su izašli i predstavnici opštine Šamac i Mjesne zajednice Donji Hasić.

Zamjenik načelnika opštine Šamac Đuro Ivanović kaže da su odmah po dojavi o preduzete određene radnje na sanaciji deponije, međutim ostaje problem koji sanacijama i raznim intervencijama neće biti riješen trajno.

“Svakako u skorije vrijeme ovo treba trajnije rješavati. Opštinski budžetom su predviđena određena sredstva za intervencije, no za sanaciju kompletne deponije potrebna je intervencija sa viših nivoa vlasti, donatora, Ministarstava”, kaže Ivanović.

Načelnica Odjeljenja za prostorno uređenje i stambeno – komunalne poslove Vedrana Mihaljčić ističe da deponije Jelas postoji više od 20 godina, te da je opština Šamac i više nego svjesna problema koji ima, ali s obzirom na budžet opštine, nisu u mogućnosti da u potpunosti isfinansiraju privođenje deponije onom izgledu kako bi to trebalo da bude.

Nije učitano

“Poslednjih pet godina ulažemo velike napore za pribavljanje sredstava sa viših nivoa vlasti kako bismo ovdje uradili ono neophodno. Deponija se redovno održava, sanira i izvode se radovi koji su neophodni za interventno djelovanje. U poslednje tri godine redovno vršimo mjerenje vazduha, ispitivanje kvaliteta okolnog zemljišta, mjerenje gasova i mjerenje kvaliteta vode kako bi znali kakav je trenutno uticaj deponije na životnu okolinu,”kaže Mihaljčićeva.

Ona dodaje da su se svi parametri mjerenja pokazali da nisu čak ni približno onim maksimalnim koji su dozvoljeni, te da je poslednje mjerenje rađeno prije dva mjeseca..

Direktor КP Slobodne zone Šamac Lazar Đekić kaže da je Slobodna zona korisnik i održava deponiju Jelas, rade na sanaciji nastalog požara gdje vrše nasipanje zemlje površinski sa teškim mašinama kako bi u toku dana otklonili novonastali problem.

Кomanadir Vatrogasne jednice Šamac Slobodan Milovanović kaže da požar gori ispod na dubini od dva metra, tinja i s vremena na vrijeme izbija tako da su morali intervenisati sedam puta.

Predsjednik Savjeta MZ Donji Hasić Luka Mikić kaže da je deponija problem širih razmjera, zahtjeva akciju širih razmjera, velika finansijska ulaganja da bi se to stavilo pod kontrolu, te apelovao na sve ljude dobre volje i one koji su nadležni za deponiju da u narednom periodu svi zajedno stavie akcenat na rješavanje problema.

(AUTOR: Svetlana Pavlović)