U Obudovcu održana međunarodna smotra folklora

Međunarodna smotra folklora u Obudovcu okupila je više od 200 učesnika iz Republike Srpske, Federacije BiH, BiH i Srbije s ciljem se povežu kulturno-umjetničkih društava koja čuvaju tradiciju svojih krajeva.

Koreografijama i igrama iz svog kraja predstavili su se Srpsko prosvjetno kulturno društvo /SPKD/ “Prosvjeta” iz Obudovca, kulturno-umjetnička društva “Vaso Pelagić” iz Pelagićeva, “Vuk Karadžić” iz Loznice, “Miloš Kupres” iz Kožuha kod Doboja, Gradski folklorni ansambl “Srebrenik”.

Učestvovali su i članovi kulturno-umjetničih društva iz mjesta u okolini Brčkog - “Bijela”, “Ražljevo” iz Ražljeva, te Srpsko prosvjetno kulturno-umjetničko društvo “Krepšić”.

Manifestaciju “MESFO Obudovac 2021” otvorio je načelnik Odjeljenja za finansije Šamca Velimir Andrić koji je istakao da su kulturne manifestacije uvijek imale podršku lokalne zajednice i da će se takva praksa nastaviti.

Predsjednik SPKD “Prosvjete”, koja je i organizator ove manifestacije, Milan Nikolić rekao je da se trude i u teškim vremenima da očuvaju tradiciju, kulturu, igre i običaje svojih krajeva.

On je dodao da je cilj da se druže, uspostavljaju dobre komšijske odnose i da upoznaju različite kulture i običaje iz okruženja.

Svim učesnicima dodijeljene su zahvalnice i prigodni pokloni.

Generalni sponzor je opština Šamac, te Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske i privrednici sa šamačkog područja.

Tagovi: