Šamac: Natprosječan prinos kukuruza, dobra otkupna cijena

Berbu kukuruza u šamačkom kraju prekinula je kiša i to u vrijeme kada je rod skinut sa polovine, od ukupno 4.620 hektara oranica. Prinos kukuruza je od 9 do 12 tona po hektaru.

Za proizvođače kukuruza ovo je bila više nego dobra godina. Agronom Mladen Adžić, samostalni stručni saradnik za poljoprivredu u opštini Šamac kaže da je primjena pune agrotehnike, uz pravilan izbor hibrida i odgovarajuću upotrebu mineralnih i organskih đubriva i zaštitu od korova, ostvarila prinose preko 10 tona po hektaru.

Uz prinose od 9 do 12 hektara bilježimo i odličan kvalitet zrna, što znači da su poljoprivrednici nastojali da ispoštuju sve preporuke agronoma što je uz vremenske uslove koji su pogodovali proizvodnji, dalo odlične rezultate i obezbijedilo odgovarajuću zaradu”, rekao je Adžić.

Božo Milojević iz Gornje Crkvine započeo je berbu kukuruza na dva hektara. Kiša koja je pala, odgodiće za koji dan nastavak ovog posla. Milojević je, kaže, zadovoljan kvalitetom i prinosom kukuruza.

Malo je ovakvih godina kao što je ova, imali smo dobre prinose i pšenice i kukuruza. Kukuruz je izuzetno rodio, biće i 10 metara po dunumu, a dobar je kvalitet, zadovoljan sam”, kaže Milojević.

Berba kukuruza u klipu, obavlja se na manjim parcelama, dok veći proizvođači na njivi kombajniraju kukuruz u zrnu, radi lakšeg sušenja, ali i dalje distribucije i prodaje.

Od ukupnih 4.620 hektara pod kukuruzom, rod se skida u zrnu sa 80 posto površina. U tom slučaju, u našim uslovima berba se vrši pri vlažnosti zrna od 15 do 18 posto, uz obavezno dosušivanje”, rekao je agronom Mladen Adžić.

Uporedo sa berbom kukuruza, odvija se i žetva soje i suncokreta. Nakon toga, slijedi priprema oranica za jesenju sjetvu, na ukupnoj površini od oko pet hiljada hektara.

M. L.

Tagovi: